Svetlana Aleksejevič dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu

Svetlana Aleksejevič (67), beloruska spisateljica i novinarka, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

Twitter / The Nobel Prize


"Nagradu je zaslužila zahvaljujući svom polifonom pisanju, koje je spomenik patnji i hrabrosti našeg vremena", reči su kojima je Švedska akademija obrazložila ovogodišnju odluku. "Koristeći izuzetan metod - pažljivo uklopljen kolaž ljudskih glasova - Aleksejevič produbljuje naše razumevanje čitave ere".

Svetlana Aleksejevič je osim po svojim proznim delima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

Jedno je od najznačajnijih lica beloruske književnosti, a nakon niza svetskih nagrada njeno ime je počelo da se spominje i među favoritima za Nobelovu nagradu.

Inače, ona je bila kladioničarski favorit pred ovogodišnju dodelu nagrade, dok je javnost ponovo navijala za japanskog autora Harukija Murakamija.

Svetlana Aleksejevič je rođena u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u belorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselila se u Belorusiju, gde su joj roditelji radili kao nastavnici.

I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Tokom rada u listu "Selskaja gazeta" počela je da prikuplja građu za delo "Rat nema žensko lice", koji je baziran na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu. Tim delom je otpočela svoj ciklus "Glasovi Utopije", u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар