Sve o 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, do 28. oktobra

Do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“, na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih. Zemlja počasni gost Sajma je Maroko.
Ljubitelje pisane reči čeka još jedna nedelja bogata uzbuđenjima, novim naslovima, suretima sa piscima, popustima...

Zemlja počasni gost Sajma je Maroko.

Kraljevina Maroko prva je arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost naše najveće književne smotre. Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova. U ime zemlje počasnog gosta, sem Abdulaha Busufa, ujedno i generalnog sekretara Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu, predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sane Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi. U Domu omladine 22. oktobra, u okviru pratećeg programa manifestacije, koncert će održati poznati marokanski umetnik Farid Ganam.

Pored Maroka, na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Među brojnim gostima iz inostranstva, pored ostalih, biće i Vladimir Medinski (Rusija), Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (Amerika), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Nemačka)...

U programu „Pišem, dakle postojim“ biće potretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program „Misliti o knjizi“ otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gde vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti…

„Vreme pamćenja“ obuhvatiće tribine o rečnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao večnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi.

Tu su još i programi „Knjiga će spasiti svet“, „Knjiga u javnosti“, „Slušanje/gledanje knjiga“, a program posvećen književnosti za decu pod nazivom „Bajka o Kratkovečnoj“ odvijaće se u sali „Desanka Maksimović“ uz učešće pisaca Ljubivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca, Branka Stevanovića.

Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i nagrade novinara koji izveštavaju sa Sajma.

Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.

Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, biće u četvrtak 25. oktobra. Svečano otvaranje će biti u 11h u Hali 2.

Ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar, su porodični dani, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 150 dinara (po započetom satu).

Radno vreme sajma je 21, 26, 27 i 28. oktobra od 10 do 21h, a 22, 23, 24. i 25. oktobra od 10 do 20h.
Tradicionalne nagrade: Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera, biće uručene 25. oktobra u 13h u Sali "Ivo Andrić" u Hali 1A.

U ponedeljak, 22. oktobra u 18h u Sali "Borislav Pekić", biće uručena i nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ОдговориИзбриши