Promocije domaćih i regionalnih autora u Noći knjige

Pored velikih popusta koji se ne propuštaju u Noći knjige, za jubilarno 30. izdanje ove manifestacije održaće se dve zanimljive promocije sa čak četiri domaća i regionalna autora.

Foto: Laguna

Prvog dana Noći knjige, u petak. 7. juna od 18 sati u Velikoj sali SKC-a svoje nove knjige „Sinajski testament“ i „Serafim“ predstaviće Vanja Bulić i Dejan Stojiljković. Pored njih, na promociji će govoriti i Čedomir Antić, istoričar, Dubravka Dragović Šehović, urednica, dok će odlomke iz knjiga čitati glumci Isidora Građanin i Milan Caci Mihailović.

 U subotu 8. juna od 18 sati u knjižari Delfi SKC biće održana promocija knjiga „Nada“ Ante Tomića i „Sigurna kuća“ Marine Vujčić.

 Jedan od najčitanijih Laguninih pisaca Vanja Bulić donosi nam novi uzbudljiv triler „Sinajski testament“ u kome se nastavljaju novinarske i istraživačke avanture Novaka Ivanovića.

 U tek probuđenom Beogradu, ispred jevrejske sinagoge, ubijen je pravoslavni monah Arkadije. Na obdukciji lekar konstatuje da je monah imao ugrađen čip ispod kože u pazušnoj jami. Ubistvo je obavijeno velom tajne koju ćutanjem podstiču policija i sudstvo. Novinar Novak Ivanović, i pored zabrane da o tome istražuje i piše, uz pomoć privatnog detektiva Obrada dolazi do saznanja da ubijeni monah ima trostruki identitet i da je u Beograd došao zahvaljujući saradnji tajnih policija Srbije i Izraela.

 Iz univerzuma „Konstantinovog raskršća“ stiže priča o Nemanji Lukiću koji se prvi put pojavio upravo u ovom romanu. U knjizi „Serafim“ pratimo Lukića od trenutka kada je u međuratnom Beogradu prihvatio novi identitet. Čitaoci će saznati kako je Nemanja prvi put sreo Mustafu Golubića i čime je tačno zadužio našeg nobelovca Ivu Andrića. Njegov angažman u britanskoj obaveštajnoj službi odvešće ga čak na Island, gde će se suočiti sa tajnama vremena i prostora, sve dok se opet ne pojavi u Srbiji, u vreme epidemije variole vere. Svedočiće užasima što donose plodovi drveta koje raste u Paklu.

 Ante Tomić i Marina Vujčić su sigurno među najznačajnijim regionalnim autorima. Njihove nove knjige „Nada“ i „Sigurna kuća“ objavljene su istovremeno u Srbiji i Hrvatskoj, a Laguna ih objavljuje u važnoj ediciji „Bez prevoda“.

 Tomićev roman „Nada“ za kratko vreme dospeo je na vrh Lagunine top-liste. U pitanju je urnebesno duhovito i ujedno romantično štivo u kojem se Tomić ponovo vraća spoju burleske i ljubavnog romana kakav je bio njegov prvi roman „Što je muškarac bez brkova“.

 Izbeglica iz Sirije jedva je izvukao živu glavu kada je u oluji ispao iz broda i nasukao se na obali ostrva poznatog po zaštitnici Svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali onda su se i druga čuda desila. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano spajali... No ni to nije sve. Ćevapi su od nejestivih postajali Sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati delili postelju, Aca Stanković pojavio se na smokvi umesto na televiziji, a jedno je ubistvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija.

 „Sigurna kuća“ Marine Vujčić Mali prilog budućnosti bez nasilja. „Sigurna kuća“ je priča o ženi koja je u samoodbrani ubila muža, koji ju je godinama psihički i fizički zlostavljao. U zatvoru, ona noću ispisuje stranice o životu koji je bio neživot, o ljubavi koja je bila neljubav, o čoveku njenog života koji je bio nečovek njenog života.

 Roman je filigranska literarna studija psihologije zlostavljača i unutrašnjeg sveta zlostavljane žene. Naslov je ironičan. Gde je ta sigurna kuća kroz čije zidove, prozore, vrata zlostavljač neće stići do zlostavljane? Za ženu iz ovog romana ni zatvor nije potpuno bezbedno i zaštićeno mesto jer se nasilnik pojavljuje u njenim snovima. On, iako mrtav, živi kroz strah utisnut u njenu psihu i telo.

Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар