Zašto treba čitati pred spavanje?

Kakav je vaš ritual pred spavanje? Da li se ušuškate među svoje mirišljave čaršave već u deset sati uveče sa šoljom toplog mleka i Tolstojevim romanom? Ili ste ipak od onih koji se sruše u krevet u neko doba između jedan i pet izjutra, jer ste stežući čvrsto telefon uporno satima gledali na internetu slike beba lenjivaca? 

Pexels


Svi se mi mučimo da održimo zdrave navike koje će nam osigurati dobar san. Ako ste u mogućnosti da pred spavanje pročitate neku dobru knjigu sigurno ćete bolje spavati. Otkrićemo vam nekoliko razloga zašto je dobro čitati pred spavanje.

Znam da će mnogi knjigoljupci sada reći: „Pa ja kada čitam pred spavanje na kraju ni ne zaspim, već dočekam zoru jer ne mogu da ispustim knjigu dok je ne završim! To sigurno nije dobro za moju kožu a ni za raspoloženje!“ Naravno, sa medicinskog gledišta, nije baš dobro probdeti celu noć čitajući. Ali ako možete da ograničite sebe na nekoliko poglavlja pred spavanje, to može povoljno uticati na vaše zdravlje.

Stoga, odlepite se od telefona barem sat vremena pre spavanja i uzmite u ruke neku dobru knjigu (i šolju toplog mleka, ako volite), barem zbog ovih devet razloga:

Bolje pamćenje

Kada spavate, vaš mozak takoreći presipa kratkoročno pamćenje u dugoročno. Sve što pročitate tik pred spavanje vaš mozak će bolje upiti. Pročitajte knjigu pre nego što utonete u san i sigurno ćete zapamtiti čak i sitne detalje u vezi sa zapletom.

Manje vremena za TV

Svesni smo da je bolje da pred spavanje ne gledamo televiziju. Pa ipak većina zaspi sa telefonom/laptopom/tabletom u naručju. Ali ako odvojite vremena za knjigu, omogućujete vašim očima da konačno malo odmore od ekrana koji zrače.

Umirujući ritual


Ako često imate poteškoća da zaspite, mnogi doktori i blogeri preporučuju umirujući ritual čitanja svako veče. Čitanje je savršeno u ovakvim situacijama jer vas primorava da legnete i da se opustite, i da se izolujete od svega što vam odvlači pažnju. Tiho je i nije dosadno jer uvek čitate nešto novo.

Spavate svake noći


Osim u slučajevima kada imate previše ozbiljnih briga na umu, svake noći, bez izuzetka, legnete da spavate. Ne možete izdržati da ne spavate duže od 48 sati a da ne počnete da halucinirate od umora. Imajte u vidu da ako odvojite vremena za čitanje u krevetu svako veče, mnogo ćete više knjiga pročitati nego inače.

Antistres terapija

Dokazano je da čitanje pomaže u otklanjanju stresa. Ne znam za vas, ali ja čim legnem u krevet počnem da prebiram po mislima koje sve obaveze imam i prođu mi kroz glavu svi trenuci kada sam se izblamirala, od trećeg razreda osnovne škole pa nadalje. Čitanje će vas opustiti i vaš mozak će imati manje vremena da vam stvara nelagodu, pa ćete mirno zaspati umesto da gledate u plafon i brinete što pčele lagano izumiru.

Lepši snovi

Da li se pozivam na neki naučni izvor kada ovo tvrdim? Ne, iz svog iskustva vam mogu reći da čitanje ili gledanje televizije pred spavanje mnogo utiče na snove. Bilo bi dobro da se klonite romana Stivena Kinga u kasne sate, ali slobodno se prepustite fantastici i svetovima koje biste voleli da posetite u snovima.

Bolja koncentracija

Osim što poboljšava koncetraciju, čitanje pred spavanje izbacuje iz jednačine sve situacije, ljude i dešavanja koji vas ometaju. Ne morate da razmišljate da li neko viri preko vašeg ramena dok čitate, kao što je slučaj u gradskom prevozu. Niko vas neće zaustaviti nasred ulice da vas pita šta čitate. Krevet je jedno od retkih mesta gde vas niko neće prekinuti u čitanju.

Privatnost

Bićete mnogo opušteniji ako čitate u privatnosti svog doma, umesto na kompjuteru na poslu, dok u pozadini kolega mljacka dok ruča. Kada čitate u svom krevetu možete se do mile volje smejati i plakati i guglati reči koje ne znate.

Pomoći će vam da zaspite

Tačno je da čitanje pred spavanje pomaže da se bolje odmorite dok spavate. Pogotovo će štampano izdanje knjige (izvinjavam se ljubiteljima Kindla) umiriti vaš mozak i napraviti lagani prelaz u zemlju snova, što je mnogo teže ako gledate u zaslepljujući ekran.

Dakle, ostavite se Netflix serija, već pred spavanje čitajte romane po kojima su te serije snimljene!

Autor: Šarlot Alin
Izvor: www.bustle.com / laguna.rs
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар