Dobrodošli u Čarapaniju: Revija Zavičajnog društva Kruševac

Zavičajno društvo Kruševac,  koje je osnovano 2013. godine, pokrenulo je reviju Čarapanija koja će izlaziti kvartalno.


Sagovornik prvog broja "Čarapanije" je akademik Vladan D. Đorđević, dobitnik Spomen plakete Grada Kruševca, dok se Spasoje Ž. Milovanović seća, na svoj način, Vlastimira Đuze Stojiljkovića, koji se - kako kaže - za svojih 85 godina života pred publikom pojavljivao na svaka četiri dana. Naravno da nije sve u statistici i matematici, ali se zato u "Zavičajnom albumu" Miroljuba Nicovića našlo mesta za Jovana Erića Gaju, dobrog čoveka i velikog umetnika kome je njegov grad posvetio tek jedno skrajnuto i slepo sokače u perifernom naselju Prnjavor. U koje on, inače, za života nije ni kročio. Slavoljub Bojić piše o skulpturi "Hercegovka plete venac" Ivana Rendića, sačuvan je tekst dr Dobrivoja Lisinca "Od prve lopte do savezne lige"...

To je deo sadržaja prvenca "Čarapanije", revije Zavičajnog društva Kruševac.

- Potrudili smo se da, za relativno kratko vreme i uz prilično skromna sredstva pripremimo dovoljno sadržaja, nadamo se kvalitetnih, za našu publikaciju. Uvereni smo, takođe, da će tekstovi koje objavljujemo u Čarapaniji korespondirati sa interesovanjima čitalačke publike, znatiželjom naših sugrađana i zainteresovanošću ljudi iz kruševačkog kraja koji, privremeno ili ne, žive i rade u Nirnbergu, Čikagu, Sidneju Beču... Revija će, svakako, oberučke prihvatati predloge čitalaca, sugestije u pogledu izgleda i sadržaja narednih brojeva, kao i priloge saradnika koji bi Čarapaniji obezbedili novi kvalitet i čitanost - konstatuje uz prvi broj Dragan Rašković, predsednik Upravnog odbora Društva i glavni i odgovorni urednik revije.

Ambicija Društva je, dodaje Rašković, da revija Čarapanija izlazi kvartalno, jednom u tri meseca, a nastojaće se da se naredni brojevi pripreme i štampaju u punom koloru.

- Razlozi za takav stav sadržani su u povesti, sadašnjosti i budućnosti Grada Kruševca i Rasinskog okruga, značaju koji ovaj kraj ima u Republici Srbiji, znamenitostima i resursima u materijalnom, duhovnom i humanističkom kontekstu. 

Prvi broj je odštampan na 36 strana u tiražu od hiljadu primeraka. Sa ambicijom da se širi, sadržajno i - kako naglašava Dragan Rašković - kroz povezivanje sa srodnim klubovima i udruženjima.

- Zavičajno društvo Kruševac ima i statutarnu obavezu, odnosno zadatak da stupa u različite forme saradnje i povezivanja sa srodnim udruženjima rukovodeći se, pritom i u prvom redu interesima žitelja ovog grada i Kruševljana koji žive i imaju, više ili manje razvijene svoje klubove u drugim gradovima Republike Srbije i drugim državama. Ukoliko uspemo da Čarapanija dopre da većine tih klubova i udruženja, zadovoljstvo će biti na našoj strani, a uspeh obostran. Naravno, u tom smislu potrudićemo se da već tokom ovog meseca uspostavimo što korektnije odnose sa većinom zainteresovanih.

Zavičajno društvo ,Kruševac se nalazi u Birčaninovoj ulici 46, ima stotinak članova, a njihov cilj je, između ostalog, negovanje zavičajnih tradicija, povezivanje i zbližavanje Kruševljana iz dijaspore, organizovanje tribina, savetovanja, izložbi i drugih manifestacija.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар