Predstavljen „Književni vodič kroz Beograd“: Dragocen svim izučavaocima srpske književnosti i istorije

Podstaknut tekstom Dragana Velikića u Vremenu 2005. godine o bedekeru kroz književnu istoriju Berlina, Jovo Anđić je poželeo da nešto slično podari i Beograđanima i svima onima koji žele da otkriju pojedinosti iz života svojih omiljenih pisaca. 

Foto: Laguna
Danilo Kiš, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Miljković i Dušan Radović samo su neki od pisaca kroz čije je priče o intimnim i stvaralačkim sudbinama ispričana istorija Beograda kao grada velikih književnika.

Foto: Laguna
Povezanost pisaca sa Beogradom i njihov uticaj na identitet grada iskazani su koliko obimnom faktografijom i pripovedanjem o njihovom životu i radu, toliko i pažljivim odabirom izvoda iz dela kojima se završava svako poglavlje: proznih odlomaka i stihova posvećenih Beogradu koji otkrivaju autentičnost doživljaja grada u kojem je autor ispunio svoju sudbinu.

Budući da je važno uticao na nastanak „Književnog vodiča kroz Beograd“, Dragan Velikić je govorio o ovoj knjizi i pohvalio Anđićev poduhvat ocenivši ga izuzetno važnim.

- Ovaj leksikon se razlikuje od sličnih knjiga pre svega po ličnom stavu koji je autor zauzeo kada je govorio o piscima i njima važnim mestima u Beogradu. Sjajan je i način na koji je autor predstavio pisce, fragmentarno.

Velikić je istakao da mu je „Književni vodič“ otkrio da živi na istoj adresi i spratu na kojoj je nakada živeo Milorad Pavić.

Kao obiman izvor bibliografskih detalja, „Književni vodič kroz Beograd“ dragocen je svim izučavaocima srpske književnosti i istorije, kako učenicima i studentima, tako i stručnjacima. Budući da sadrži i precizne mape i nekoliko stotina fotografija i topografskih odrednica, predstavlja izvanredan vodič za kretanje kroz savremeni Beograd i upoznavanje s njegovom književnom i kulturnom istorijom.

Posebnu vrednost „Vodiča“ čine tačke ukrštanja, odnosno mesta susreta pisaca u beogradskom vremenu i prostoru, koja su istaknuta na posebnoj mapi (institucije, kafane, parkovi, šetališta, obale). Izdvaja se i jedinstven poduhvat mapiranja Novog groblja na kojem su se završile životne staze pisaca, čime je poštovaocima beogradskih književnika omogućeno da posete njihova utočišta.

Odlomke iz knjige čitala je glumica Snežana Jeremić Nešković.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар