Sve o 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, do 28. oktobra

Do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“, na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih. Zemlja počasni gost Sajma je Maroko.




Ljubitelje pisane reči čeka još jedna nedelja bogata uzbuđenjima, novim naslovima, suretima sa piscima, popustima...

Zemlja počasni gost Sajma je Maroko.

Kraljevina Maroko prva je arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost naše najveće književne smotre. Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova. U ime zemlje počasnog gosta, sem Abdulaha Busufa, ujedno i generalnog sekretara Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu, predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sane Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi. U Domu omladine 22. oktobra, u okviru pratećeg programa manifestacije, koncert će održati poznati marokanski umetnik Farid Ganam.

Pored Maroka, na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Među brojnim gostima iz inostranstva, pored ostalih, biće i Vladimir Medinski (Rusija), Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (Amerika), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Nemačka)...

U programu „Pišem, dakle postojim“ biće potretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program „Misliti o knjizi“ otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gde vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti…

„Vreme pamćenja“ obuhvatiće tribine o rečnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao večnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi.

Tu su još i programi „Knjiga će spasiti svet“, „Knjiga u javnosti“, „Slušanje/gledanje knjiga“, a program posvećen književnosti za decu pod nazivom „Bajka o Kratkovečnoj“ odvijaće se u sali „Desanka Maksimović“ uz učešće pisaca Ljubivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca, Branka Stevanovića.

Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i nagrade novinara koji izveštavaju sa Sajma.

Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.

Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, biće u četvrtak 25. oktobra. Svečano otvaranje će biti u 11h u Hali 2.

Ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar, su porodični dani, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 150 dinara (po započetom satu).

Radno vreme sajma je 21, 26, 27 i 28. oktobra od 10 do 21h, a 22, 23, 24. i 25. oktobra od 10 do 20h.
Tradicionalne nagrade: Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera, biće uručene 25. oktobra u 13h u Sali "Ivo Andrić" u Hali 1A.

U ponedeljak, 22. oktobra u 18h u Sali "Borislav Pekić", biće uručena i nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 коментара:

  1. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav prijatelji, ovo je moje svjedočanstvo. u braku sam 5 godina i živimo zajedno 9 godina. Bili smo razvedeni 4 mjeseca. Želi otići i ne želi spasiti naš brak. Bili smo sjajan par (bar sam ja vjerovao u to) i rijetko smo se svađali. Nekoliko mjeseci prije nego što je otišao od kuće, bio je tako neaktivan i puno je spavao. Shvatila sam da ima emotivnu vezu s nekim i potvrdila sam da ga privlači. Tada je rekao da više nije zaljubljen u mene i da ne može živjeti sa mnom. Molila sam se, plakala i tako mjesecima. Stvarno mi treba pomoć i želim svog muža natrag. Surfala sam po internetu kad sam vidjela svjedočanstvo jedne žene da je dr. Alaba bio prekrasan mađioničar koji je pomogao u liječenju mioma i da je mogla natjerati vlastito dijete da se pribere kod kuće. ona je napisala njegov kontakt i ja sam ga kopirala, prvo sam sumnjala u ovaj kontakt, ali stvarno mi treba trajno rješenje za moj problem, pa mu pošaljem poruku u kojoj objašnjava svoju situaciju, rekao mi je da se pobrinem da se muž vrati ako imam da se tako ponašam kako mi je ukazao, učinila sam sve što mi je rekao, a četvrtog dana dobila sam ispriku od njega da ne zna što mu je, te večeri se vratio kući i molio se za sve njegove grijehe i budući da su naša ljubav i brak postali jači, želim se zahvaliti velikom magičaru čarolija dr. Alabi na njegovom dobrom radu i ponovnoj sreći u životu. Ako imate iste obiteljske probleme ili druge probleme, kontaktirajte dr. Alabu danas na: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na WhatsApp i Viber na ovaj broj:+1 (425) 477- 2744 Mogu izvesti bilo koju čaroliju za koju mislite da ja sam živo svjedočanstvo .................

    ОдговориИзбриши
  3. žao mi je što ovo stavljam na internet, ali nemam izbora. Nikada nisam vjerovao u ljubavne čarolije ili čarolije dok nisam upoznao tog mađioničara kada sam ove godine posjetio svog prijatelja u Izraelu na poslovnom summitu. Upoznao sam čovjeka po imenu Dr. Apata bio je stvarno moćan, i mogao je pomoći s čarolijama koje bi vratile izgubljene, ljubavnike i magični novac, magiju ili magiju za dobar posao ili sreću. Sada sam sretan. Svjedočim jer me čovjek za kojeg sam se željela udati ostavio 5 tjedana prije vjenčanja i život mi se okrenuo naglavačke jer je naša veza trajala 3 godine. Stvarno sam ga voljela, ali njegova majka je bila protiv nas i nije imala dobro plaćen posao. Kada sam sreo tog čarobnjaka, rekao sam mu što se dogodilo i objasnio mu situaciju. U početku sam bio neodlučan i sumnjičav, ali sam samo pokušao. I za dva dana, kad sam se vratila u Njemačku, nazvao me prijatelj (sada muž) i došao do mene i ja sam se ispričala da je sve dogovoreno s njegovom majkom i obitelji i dobila novi razgovor za posao da se udamo. Nisam vjerovala jer je dr. Apata samo pitala moje ime i ime mog prijatelja i sve što sam htjela. Pa, sada smo sretno u braku i očekujemo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretno oženjeni i očekujemo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo sretno oženjeni i očekujemo našu malu bebu, a moj muž također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: drapata4@gmail.com Možete ga kontaktirati i putem WhatsAppa/vibera na broj +1(425) 477-2744

    ОдговориИзбриши
  4. Ова сведоштво го споделувам со партнерите кои се мачат во нивните односи бидејќи постои трајно решение. Мојот сопруг ме остави мене и нашите 2 деца за друга жена на 3 години. Се обидов да бидам силна само за моите деца, но не можев да ја контролирам болката што го мачеше моето срце. Бев повреден и збунет. Ми требаше помош, па направив истражување на интернет и наидов на веб-локација каде видов дека д-р Елен, која работи на магија, може да ти помогне да ги вратиш љубовниците. Ја контактирав и таа ми кажа посебна молитва и магии. На мое изненадување, по 2 дена мојот сопруг се врати дома. Така се собравме и имаше толку многу љубов, радост и мир во семејството. Можете исто така да стапите во контакт со д-р Елен, моќен асистент за решенија
    1) придобијте го вашето поранешно момче
    2) Соберете ги мажот и жената
    3) престанете да ги повторувате кошмарите
    4) Хербален лек за ХИВ и рак
    5) Моќен магичен прстен
    6) среќен шарм
    7) Кршење на опсесии
    8) Проблеми со породувањето и бременоста Контактирајте го преку EMAIL: ellenspellcaster@gmail.com Можете исто така да Whatsapp +2349074881619

    ОдговориИзбриши
  5. Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se moj muž vratio zauvijek i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: drapata4@gmail.com ili možete ga dobiti putem njegovog Whatsappa ili Vibera:(+447307347648)

    ОдговориИзбриши