Alan Ford - kolorna izdanja: Počnimo ljubav ispočetka

Redakcija specijalnog izdanja “Alana Forda” i “Color Press Group” upravo su pokrenuli serijal kolornih izdanje “Alana Forda”, kultnog humorističkog štiva na ovim prostorima!

 

"Da, krećemo ispočetka, ali u novom ruhu! U boji! I to ne bilo kakvoj boji, nego baš onoj koja nam na najbolji mogući način oslikava prelaz između šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoleća! Popartovskoj, nadrealnoj, apstraktnoj, na momente i psihodeličnoj!" - pojašnjava izdavač, zahvaljujući kome će se kolorne sveske kultnog stripa ubuduće na kiošima pojavljivati na svaka dva mesta.

U prvoj je, logično, prva epizoda Alana Forda, "Grupa TNT", koja je premijerno objavljena 1969. godine i predstavlja najobjaljivaniju epiozodu stripa - ovo je njeno 15. pojavljivanje na ex-yu prostorima od 1970. godine. I to sada u boji.

Redakcija je obećala i kako će osim obavezne avanture među koricama stripa biti objavljivani i uvodnici vezani za istorijt samog stripa i zanimljivosti o pričama po redi objavljivanja. U prvom broju je to tekst "Ko je Alan Ford" iz pera Karla Dela Kortea.

Uvodnik novog/starog serijala


Satirični strip o grupi tajnih agenata iz cvećarnice u Njujorku kreirali su Maks Bunker (Lučano Seki) i Magnus (Roberto Raviola) 1969. godine. Samog Alana nacrtali su po Piteru O’Tulu, Boba Roka po samom Magnusu. Uskoro su stigli i Sir Oliver, Broj Jedan, Jeremija, Šef, Grunf...

Kako je Maks Bunker više puta pričao, malo je falilo da odustanu, ali je pojava Superhika nakon dve godine promenila stvar. Zanimljivo je to što je strip postigao neverovatan uspeh u Jugoslaviji čim se pojavio, mnogo veći nego u Italiji. Većina kritičara smatra da je za to možda najzaslužniji prevodilac Nenad Briksi, koji je fantastično uklopio žargon iz Zagreba u crni humor i apsurdne situacije u stripu. I danas većina pamti rečenice poput „Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti”, „Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi”, „Tko leti - vrijedi. Tko vrijedi - leti. Tko ne leti - ne vrijedi”...

Ipak, osim sjajnog prevoda, za uspeh Alana Forda u Jugoslaviji sigurno je bilo zaslužno to što je svet ovog stripa bio apsurdan skoro kao tadašnja država, koja je nalik Grunfovim izumima samo čekala pogodan trenutak da se razleti na mnogo delova.

Pre par godina u Srbiji o fenomenu Alana Forda je objavjena i odlična knjiga "Cvjećarnica u kući cveća" Lazara Džamića.


Pogledajte i: 


35 Alan Ford mudrosti koje će vam ulepšati vikend

35 Alan Ford mudrosti koje će vam ulepšati vikend

"Sada je tren velikih odluka! Bolje živeti sto godina kao milijunaš nego, sedam dana u bijedi&...
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар