Danas je Svetski dan knjige (KOMPLETAN VODIČ)

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se na današnji datum, 23. april, svake godine. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine, a ostatak sveta praznuje ga od pre 11 godina, kada je na konferenciji UNESKO-a doneta odluka o obeležavanju ovog dana.

Izvor: Pixabay

“Stvarnost nije dovoljna nikome. Ljudi koji razvijaju sopstvenu maštu - a to se može samo uz knjigu - su u stanju da ni iz čega naprave sve i da na vreme shvate o čemu se u životu radi”, rekla je Mirjana Bobić Mojsilović.

Na policama s knjigama se kriju svi problemi ljudi, iskušenja i nedoumice s kojima je neko već izašao na kraj.

Svetski dan knjige, 23. april, proteći će u Srbiji u znaku velikih sniženja cena knjiga, a neke akcije su pre svega usmerene na privlačenje pažnje najmlađih.

Zvanični program povodom Svetskog dana knjige biće održan u u Sremskim Karlovcima gde će ministar kulture Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i predsednik opštine Milenko Filipović proglasiti i početak Godine knjige i jezika u Srbiji, a zatim otvoriti Prevodilački centar.

U Beogradu će dve gradske kulturne institucije imati programe u slavu pisane reči – Biblioteka grada Beograda i Dečiji kulturni centar Beograd.


Znate li zašto je baš 23. april dan knjige?

Na ovaj dan je godišnjica rođenja i smrti Vilijema Šekspira, smrti Migela  de Servantesa, Inke Garsilaso da la vege i Žozefa Pla, na ovaj dan rodili su se i Moris Drujon, Vladimir Nabokov i Manuel Valeho Mehie.

Međutim, iako se 23. april navodi kao datum smrti oba velika pisca, i Servantesa i Šekspira, zanimljivo je napomenuti da je Servantes umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru. U to vreme, u Engleskoj se upotrebljavao julijanski kalendar, što znači da je Šekspir umro istog datuma, ali zapravo nekih 14 dana 

Ovaj dan takođe je i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde se po tradiciji koja datira još od srednjeg veka praktikuje zanimljiv običaj. Od 1925. godine tamo je običaj da muškarci svojim voljenim poklanjaju ruže, a žene zauzvrat daju knjige.

Odavanje počasti velikim piscima istovremeno je i podsticaj svim građanima da na ovaj dan, a i svaki drugi, uživaju u čitanju kao jednoj od najlepših aktivnosti. Čitanjem možete proputovati svet, doživeti najzanimljivije avanture i upoznati svakakve likove. Svakog dana uživajte u čitanju omiljenih knjiga i ne zaboravite da je knjiga najlepši poklon!

Biblioteka grada će u okviru akcije ,,Mi smo u biblioteci“ ugostiti od 11 do 13 sati javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike koje će ,,raditi “ na Odeljenju za rad sa korisnicima. Oni će usluživati čitaoce, davati predloge za čitanje i razgovarati sa korisnicima o knjigama. Taj rad će koordinirati profesionalni bibliotekari.

Ove godine učešće su najavili: Nataša Miljković, Ana Stanić, Tanja Bošković, Aleksandra Kovač, Vesna Dedić, Ljuba Tadić, Kiki Lesendrić, Đorđe Vukadinović, Rada Đuričin, Danica Ristovski, Aleksandar Dunić, Vladimir Kecmanović Jovan Maljoković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir, Jasminka Petrović,Tomislav Dokić…..

Dečiji kulturni centar će u okviru programa pod nazivom ,,Klub čitalaca“ predstaviti knjigu Mome Kapora ,,Lero, kralj leptira“, u 12 sati u Crvenoj sali.

,,Lero, kralj leptira“ je jedina knjiga nedavno preminulog književnika namenjena mladima, ali su je rado čitali i odrasli.
Opština Novi Beograd se postarala da za Svetski dan knjige otvori najveću knjižaru u gradu u Hali sportova gde se od 22. do 28 aprila održava Drugi novobeogradski sajam knjiga, stripova i antikvarnih izdanja. Osim što se svakoga dana od 10 do 20 sati mogu razgledati (i kupovati uz velika sniženja) knjige 62 izdavača iz cele Srbije, 23. aprila u 17 sati biće organizovan susret sa Radoslavom Laletom Pavlovićem autorom knjige ,,Moj rođak sa sela“ po kojoj je snimljena istoimena popularna tv serija.

U svim velikim knjižarama u centru Beograda knjižari i izdavači su se postarali da potencijalnim kupcima ponude knjige uz popuste koji se kreću od 20 pa čak do 50 odsto.

Grafički atelje ,,Dereta“ tokom cele sedmice od 19 do 25 aprila odobrava specijalne popuste, pre svega za knjige domaćih pisaca, a na sam Svetski dan knjige obeybedio je da od 17 do 19 sati domaći pisci budu domaćini u knjižari u Knez Mihajlovoj ulici.

Ugledajući se na kolege iz Barselone koji su 1926. godine došli na ideju da obeleže dan kada su preminula tri velika književnika Migel Servantes, Vilijem Šekspir i Garsilasko de la Vega, tako što će svakom kupcu knjige pokloniti 23. aprila po jedan cvet, i ,,Dereta“ već dve godine za redom dočekuje kupce cvetom.

Izdavačka kuća Laguna u saradnji sa tv produkcijom ,,Adventage“ organizuje za Svetski dan knjige specijalno izdanje kviza ,,Želite li da postanete Milioner?“ od 18 do 20 sati u knjižari Delfi, u SKC-u.

U ,,vrućoj stolici“ će se naći najpoznatiji domaći pisci, a novac koji osvoje odgovarajući na pitanja pokloniće u humanitarne svrhe Urgentnom prihvatilištu za zlostavljanu decu.

Učestvuju Natalija Dević, Sreten Ugirčić, Kornelije Kovač, Miomir Petrović i Dušan Miklja, a voditelj programa je Ivan Zeljković.

U svim knjižarama lanca Delfi pridružuju se obeležavanju ovog dana tako što na postojeće popuste, uključujući i članske popuste, odobravaju dodatnih 10 odsto na sve knjige, a posetioce očekuju i specijalna iznenađenja.

Povodom svetskog dana knjige, knjižara ,,Beopolis“ u saradnji sa izdavačkom kućom ,,Arhipelag“, premijerno će predstaviti knjigu ,,Nabaviti ženu“ jednog od vodećih i najčitanijih mađarskih pisaca Lasla Darvašija u 13.30 sati koji će biti prisutan na beogradskoj premijeri svog dela.

Istoga dana, u ovom novom prostoru knjižare Beopolis (TC Euro centar, Dečanska 5), uz svaku kupljenu knjigu za decu izdavačih kuća ,,Mono i Manjane“ i ,,Ružnog pačeta“ na poklon se dobija besplatan vaučer za predstavu Malog pozorišta ,,Duško Radović“.

Roditelji će sami moći da izaberu predstavu u zavisnosti od uzrasta deteta. Za ovu priliku će sva izdanja ova dva izdavača biti na popustu 20 odsto.

U periodu od 19. do 25. aprila, pod sloganom ,,Knjiga za sve“, u najvećim i najbrojnijim knjižarama lanca Mamut-IPS u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Čačku i Nišu, kupce očekuje popust od deset odsto na sve knjige, a 23.aprila popust iznosi 15 odsto na dve kupljene knjige

Fond ,,Ana i Vlade Divac“ (HOD) i knjižare Mamut organizuju specijalnu akciju povodom Dana knjige da deo novca od prodaje izdanja dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Le Klezioa, bude doniran Fondu HOD za akciju ,,Možeš i Ti“.

Izdavačka kuća ,,Portalibris“ je povodom Dana knjige organizovala akciju ,,tri knjige po ceni dve“ da bi čitaoci dobili pripiku da kupe više knjiga po nižim cenama.

Posetioce Portalibrisove knjžare u Skadarskoj ulici broj 45 očekuju kompleti od tri knjige (po ceni 2) ruskih autora, kompleti ljubavnih drama i trilera za ženski i kompleti avanturističkih i istraživačkih tinejdžerskih romana.

Izdavačka kuća ,,Čarobna knjiga“ najavila je da će sve do 1. maja čitaocima ponuditi po izuzetno niskim cenama više od 60 svojih i ,,Okeanovih“ popularnih naslova.

Među knjigama koje će moći da se kupe za 299 i 399 dinara su, između ostalih, trileri Džejmsa Rolinsa, istorijski romani Majkla Kertisa Forda, prvih pet knjiga iz serijala ,,Tračara“, romani trilogije ,,Gormengast“, ,,Dijeta Južne obale“, ,,Šotova originalna svaštara“, ,,Ja sam legenda“, ,,Kao na nebu“, ,,Izgubljena ruža“, ,,Kraljevski čitalac“, i mnogi drugi dobro poznati naslovi.

I izdavačka kuća Samizdat B92 će povodom 23. aprila koji se obeležava kao Svetski dan knjige, u B92 Shopu u Beogradu organizovati gostovanja brojnih autora koji će se tom prilikom družiti sa čitaocima.

U petak 23. aprila će u B92 Shopu u Beogradu (TC Euro centar, Dečanska 5) poznati srpski pisci u razgovoru sa posetiocima potpisivati svoje knjige, a tog dana B92 Shop će davati posebne popuste na sva izdanja u prodavnici, kako na izdanja Samizdata B92 tako i na izdanja drugih izdavačkih kuća.

Na svetski dan knjige posetioci će moći od ranih prepodnevnih do kasnih popodnevnih sati da se druže sa Radmilom Lazić, Danicom Vukićević, Vladislavom Vojnović, Zvonkom Karanovićem, Otom Oltvanjijem, Vladimirom Arsenijevićem, Markom Vidojkovićem Tamarom Nikačević, Duletom Nedeljkovićem, Predragom Crnkovićem, Aleksandrom Đuričićem, Tomislavom Markovićem.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар