Olja Bećković: Voditeljkama nije mesto u knjižarama pored Andrića!

Novinarka i voditeljka Olja Bećković smatra da je nečuveno da knjige njenih koleginica stoje pored dela jednog Andrića. "Hajde mi da se dogovorimo sa tim ozbiljnim knjižarima da ne može na istom mestu da se prodaje Andrić i neka od onih voditeljki, ili šta znam. To drugo nije knjiga, to stavi u samoposlugu, na kiosk, gde hoćeš, ali u knjižari ne može da stoji", rekla je Olja u intervjuu za "mojnovisad.com".

Youtube screenshot

Prozvane koleginice su joj se zamerile zbog ove izjave, a neke od njih su nazvale Olju "lošim čovekom".

"Što se mene tiče, Olja Bećković je zlo zla! Ili kako sama kaže za sebe vreća nesreće!", rekla je Vesna Radusinović za "Informer".

Povodom ovog pitanja, javila se i Isidora Bjelica, koju je jako pogodio Oljin komentar.

"Zgrozena sam ovim intervjuem, teška isključivost, bolest, vređanje koleginica voditeljki i sto je najčudnije duboka vera da je baš ona ta umna glava koja može da odredi sta je đubre a šta umetnost. Jeza totalitarizma. Dobro da li neko u Srbiji čita sta ova zena i sa koliko mržnje govori, pa svaka starleta je punija ljubavi od nje. Pa svaki neškolovani nesrećnik u rialitiju je dalje od mržnje nje. Glumica iz Kamiondžija i filmova Lepe Brene će uvoditi totalitarni red u kulturu sta sme u knjižaru, šta u biblioteku, šta na tv? Ovo samo pokazuje da oni koji mrze, a misle da su intelektualci su mnogo inferiorniji i od prostitutke koja ne mrzi nikog. Sačuvaj me Bože ovakvog pseudoelitizma", napisala je Isidora na Facebooku.

Vesna Dedić misli da Bećkovićeva nije mislila na nju, jer ne želi da poveruje da je ona tako nešto rekla.

"Nisam pročitala njenu izjavu. Ja nikada ne bih postavila pitanje šta će glumica među novinarima informativnog programa, pa ne vidim razlog što se ona pita šta ću ja kao novinar među piscima romana". objavio je portal Mondo.

Iz interjvua Olje Bećković 


Da li je današnjem svetu generalno potrebno da mu neko oduzme knjige? Koliko je knjiga danas zapravo, sve češće, neka vrsta mentalne i kvazi-intelektualne dekoracije i fasade, a koliko realna i iskrena potreba?

 - Brodski je govorio o tome da je od spaljivanja knjiga gora stvar nečitanje. Mi kada govorimo o spaljivanju knjiga, mislimo da su za to neophodni benzin i upaljač. A knjige se ovde već jako dugo spaljuju na mnogo perfidnije i razvijenije načine.

 Nečitanjem.

- Ne samo nečitanjem, nego zagušivanjem tog tržišta knjiga raznim smećem. Vi imate dosta ljudi koji misle da čitaju zato što kupuju to za šta misle da su knjige i te autore za koje misle da su pisci. Onda imate tu užasnu obmanu da se strašno mnogo čita. Nekada su pravi knjižari, koji su bili čuveni i u Beogradu i u Novom Sadu, kada se izdaju one mesečne liste novih knjiga, onda su oni birali i gurali ono što je pravo. Na taj način su podržavali pravu literaturu. Ovi danas ne rade to, pošto pare vrte sve. Znate i sami šta se natrpa u izlog i na glavne štandove u knjižarama. A onda se čude zašto je „Farma“ najgledaniji sadržaj.

Kompletan intervju pročitajte OVDE!
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар