Srećan rodjendan, Alan Ford!

Alan Ford je italijanski strip koji su pre 46 godina kreirali Max Bunker (Luciano Secchi) i Magnus (Roberto Raviola). To je satirična priča o klasičnim tajnim agentima koja je praćena nadrealizmom, crnim humorom i zlobnim referencama koje su vezane za realnost zapadnog društva. Iako je postao široko popularan u Italiji ubrzo nakon svog početnog izdanja, ostao je relativno nepoznat van Italije. U SFRJ, medjutim, postiže ogroman uspeh gde postaje i ostaje jedan od najpopularnijih stripova na njenim prostorima.


Kao i nekad njegova se britka satira i dalje redovito citira, čak i među onima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu se ne složiti s njegovim glupavim, a istovremeno logičnim krilaticama, poput one da je "bolje ispasti budala nego iz voza".

Izjave tog bivšeg pilota i beznadežnog pronalazača legendarne su među ljubiteljima stripa, štampaju se na majice po uzoru na Grunfa, razmenjuju u razgovorima, te se, kao i dijalozi među likovima, pamte, prepričavaju i, iako smo ih puno puta čuli, ne gube na duhovitosti.

    "Ko leti vredi, ko vredi leti, ko ne leti, ne vredi", "Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega", "Bolje izdati knjigu nego prijatelja", "Ako kaniš pobediti, ne smeš izgubiti", "Bolji je nečastan beg nego častan poraz" i "Bolje živeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bedi" - samo su neke od izjava tajnih agenata Grupe TNT koje su se, poput njihovih imena, ukorenile u našem svakodnevnom govoru.


U “'politički nekorektnom“ stilu stripa tako se ponekad neko malog rasta i velikog nosa naziva Bobom Rokom, mnogi će u svom radnom okruženju prepoznati ponekog Debelog Šefa ili pak Broja 1, koji uz pomoć „male crne knjižice“ vuče sve konce, a nedvosmisleno je i o kakvom je poslovnom dogovoru reč kada se spomenu one Ser Oliverove "Halo Bing, kako brat?" i "Cena? Prava sitnica".

Generacija koja je odrasla uz strip danas verovatno sve bolje razume Jeremijinu jadikovku "Boli me sve i još mnogo toga", zna se da kada se za nekog kaže da ima „Superhikov dah“ ne znači da miriše kao ljubičica, a jasno je i zašto korumpirani političari podsećaju na svinjolike gradske većnike iz stripa.

„Alan Ford“ su stvorili scenaristi Lućano Seći, pod pseudonimom Maks Brunker i crtač Roberto Raviola, pseudonima Magnus.

Lik Alana Forda nacrtan je po uzoru na britanskog glumca Pitera O’Tula.

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u maju 1969. godine.

Alan Ford je siromašni plavokosi mladić koji je odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga često iskorišćavaju. Sušta je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Igrom slučaja i zamene identiteta postaje tajni agent i član grupe TNT. Ta grupa, koju čine najrazličitiji likovi, rešava mnogobrojne tajne zadatke, redovno rizikujući sopstveni život. Međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi već su uglavnom gladni i poderani.

Sedište grupe TNT je cvećara u Petoj Aveniji, a mesto radnje grad Njujork.


Članovi grupe


Vođa grupe TNT je Broj 1, starac u kolicima i sa dugačkom bradom. O njemu se ne zna gotovo ništa. Ali, ima malu crnu knjižicu u kojoj se nalaze podaci i gresi iz prošlosti o svemu i svakome.

Broj 1 je izuzetno škrt pa sve finansijske uspehe grupe zadržava za sebe, a svojim ljudima daje tek mrvice. Često zna i ida ispriča poneku priču gde se uz poznate osobe iz istorije pojavljuje i on lično.

Bob Rok je niskog rasta i ima veliki nos (autoportret Magnusa). Zbog toga je vrlo iskompleksiran i tanak sa živcima. U večnoj je svađi sa svima. Ima tri brata, Tim, Tom i Tamb, koji su ranije bili kriminalci. Njihov otac je poginio u pljački banke a majka je pogubljena na električnoj stolici.

Sir Oliver je Englez i uvek je u odelu i sa cilindrom na glavi. Najsposobniji je član grupe, ali ima naviku da ukrade sve što mu padne pod ruku.

Grunf  je naučnik koji je u stanju da za neverovatno malo love proizvede najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvek rade ali skoro nikada onako kako bi trebalo. Grunf često nosi majice sa najrazličitijim natpisima npr. „Ko leti vredi, ko vredi leti, ko ne leti ne vredi“.

Šef je nekada bio zamenik Broja 1, a sada samo spava u cvećari.

Jeremija  je čovek koji boluje od svih mogućih bolesti i neprestano kuka da će umreti.

Postoje i životinje koje dele sudbinu članova grupe TNT. To su pas Nosonja, papagaj koji govori Klodovik, mačka Prudi, hrčak Skviki...

Izvor: prva.rs, wikipedia, novimagazin
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар