Branko Rosić: Potkupljivi za šaku sendviča

Knjiga „A tako je dobro počelo“ Branka Rosića predstavljena je u beogradskom „Mikser hausu“. „Glavni junak mog romana jeste junak našeg doba i ličnost karakteristična za našu javnu scenu. Pa zar poslednjih godina ne kusamo „javne radove“ ovakvih konvertita. Onih koji praše društvenim mrežama, kraljevima blogova i Tvitera u kojima sebe nedvosmisleno definišu kao moralne gromade, a u pozadini su kreatori ili podržavaoci najgoreg treša, potkupljivi za šaku sendviča ili kreiranje nečijeg skupocenog, preplaćenog sajta“ - rekao je Rosić. 

Foto: Laguna
Knjiga „A tako je dobro počelo“ autorski prvenac Branka Rosića, diplomiranog mašinskog inženjera, muzičara, kolumniste i zamenika urednika magazina Nedeljnik, predstavljena je u beogradskom „Mikser hausu“.

Posetioci su stajali čak i u dvorištu kako bi preko zvučnika slušali razgovor o ovom delu. Junak romana je Dragan Lomić, marketinški stručnjak i spin doktor upleten u prljave političke i medijske spletke koje se u savremenom srpskom društvu kreiraju na potezu između medija, agencija za advertajzing i javnih i tajnih centara političke i finansijske moći.

„Roman „A tako je dobro počelo“ govori tačno ono što osećamo o životu u savremenom svetu koji diktiraju uspešni tranzicijski advertajzeri: životna praznina i lutanja, osećaj pustoši i prezasićenosti u sopstvenom postojanju – bez cinizma, ali sa dozom inteligentnog humora, saundtrekom koji odjekuje tokom čitanja – i utisak da čitalac nije jedini koji ne pripada ovom svetu“, rekla je o Rosićevom prvencu dramski pisac Biljana Srbljanović.

Na promociji su govorili i Ivan Stanković, direktor marketinške agencije „Komunis“, Zoran Panović, glavni urednik dnevnog lista „Danas“ i Veljko Lalić, glavni urednik magazina „Nedeljnik“.

Na pitanje, otkud on u književnosti, Branko nam je rekao:

„Na svakih nekoliko godina ili decenija ja moram da pronađem novu zabavu. Tako sam iz bavljenja muzikom otišao na radio, pa onda u novine. Pre nekoliko godina sam osetio da je vreme za novi brejk – roman. Ali imao sam stidljivost pedesetogodišnjeg debitanta. Zato sam iz želje za zabavom prešao u rmbačenje, da bih dobio jezik, formu, stil romana. Kada sam to dobio, mogao sam da ga i objavim. Mislim da više nemam izbora da gasim neku buduću dosadu. Mator sam za fudbal, a siromašan da bih snimao TV serije kakve volim.“

„Glavni junak mog romana jeste junak našeg doba i ličnost karakteristična za našu javnu scenu. Pa zar poslednjih godina ne kusamo „javne radove“ ovakvih konvertita. Onih koji praše društvenim mrežama, kraljevima blogova i Tvitera u kojima sebe nedvosmisleno definišu kao moralne gromade, a u pozadini su kreatori ili podržavaoci najgoreg treša, potkupljivi za šaku sendviča ili kreiranje nečijeg skupocenog, preplaćenog sajta“ - rekao je Rosić.

Branko Rosić, javno je obećao da će nastaviti sa pisanjem i podariti nam novu knjigu za tri godine.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар