Zašto treba čitati pred spavanje?

Kakav je vaš ritual pred spavanje? Da li se ušuškate među svoje mirišljave čaršave već u deset sati uveče sa šoljom toplog mleka i Tolstojevim romanom? Ili ste ipak od onih koji se sruše u krevet u neko doba između jedan i pet izjutra, jer ste stežući čvrsto telefon uporno satima gledali na internetu slike beba lenjivaca? 

Pexels


Svi se mi mučimo da održimo zdrave navike koje će nam osigurati dobar san. Ako ste u mogućnosti da pred spavanje pročitate neku dobru knjigu sigurno ćete bolje spavati. Otkrićemo vam nekoliko razloga zašto je dobro čitati pred spavanje.

Znam da će mnogi knjigoljupci sada reći: „Pa ja kada čitam pred spavanje na kraju ni ne zaspim, već dočekam zoru jer ne mogu da ispustim knjigu dok je ne završim! To sigurno nije dobro za moju kožu a ni za raspoloženje!“ Naravno, sa medicinskog gledišta, nije baš dobro probdeti celu noć čitajući. Ali ako možete da ograničite sebe na nekoliko poglavlja pred spavanje, to može povoljno uticati na vaše zdravlje.

Stoga, odlepite se od telefona barem sat vremena pre spavanja i uzmite u ruke neku dobru knjigu (i šolju toplog mleka, ako volite), barem zbog ovih devet razloga:

Bolje pamćenje

Kada spavate, vaš mozak takoreći presipa kratkoročno pamćenje u dugoročno. Sve što pročitate tik pred spavanje vaš mozak će bolje upiti. Pročitajte knjigu pre nego što utonete u san i sigurno ćete zapamtiti čak i sitne detalje u vezi sa zapletom.

Manje vremena za TV

Svesni smo da je bolje da pred spavanje ne gledamo televiziju. Pa ipak većina zaspi sa telefonom/laptopom/tabletom u naručju. Ali ako odvojite vremena za knjigu, omogućujete vašim očima da konačno malo odmore od ekrana koji zrače.

Umirujući ritual


Ako često imate poteškoća da zaspite, mnogi doktori i blogeri preporučuju umirujući ritual čitanja svako veče. Čitanje je savršeno u ovakvim situacijama jer vas primorava da legnete i da se opustite, i da se izolujete od svega što vam odvlači pažnju. Tiho je i nije dosadno jer uvek čitate nešto novo.

Spavate svake noći


Osim u slučajevima kada imate previše ozbiljnih briga na umu, svake noći, bez izuzetka, legnete da spavate. Ne možete izdržati da ne spavate duže od 48 sati a da ne počnete da halucinirate od umora. Imajte u vidu da ako odvojite vremena za čitanje u krevetu svako veče, mnogo ćete više knjiga pročitati nego inače.

Antistres terapija

Dokazano je da čitanje pomaže u otklanjanju stresa. Ne znam za vas, ali ja čim legnem u krevet počnem da prebiram po mislima koje sve obaveze imam i prođu mi kroz glavu svi trenuci kada sam se izblamirala, od trećeg razreda osnovne škole pa nadalje. Čitanje će vas opustiti i vaš mozak će imati manje vremena da vam stvara nelagodu, pa ćete mirno zaspati umesto da gledate u plafon i brinete što pčele lagano izumiru.

Lepši snovi

Da li se pozivam na neki naučni izvor kada ovo tvrdim? Ne, iz svog iskustva vam mogu reći da čitanje ili gledanje televizije pred spavanje mnogo utiče na snove. Bilo bi dobro da se klonite romana Stivena Kinga u kasne sate, ali slobodno se prepustite fantastici i svetovima koje biste voleli da posetite u snovima.

Bolja koncentracija

Osim što poboljšava koncetraciju, čitanje pred spavanje izbacuje iz jednačine sve situacije, ljude i dešavanja koji vas ometaju. Ne morate da razmišljate da li neko viri preko vašeg ramena dok čitate, kao što je slučaj u gradskom prevozu. Niko vas neće zaustaviti nasred ulice da vas pita šta čitate. Krevet je jedno od retkih mesta gde vas niko neće prekinuti u čitanju.

Privatnost

Bićete mnogo opušteniji ako čitate u privatnosti svog doma, umesto na kompjuteru na poslu, dok u pozadini kolega mljacka dok ruča. Kada čitate u svom krevetu možete se do mile volje smejati i plakati i guglati reči koje ne znate.

Pomoći će vam da zaspite

Tačno je da čitanje pred spavanje pomaže da se bolje odmorite dok spavate. Pogotovo će štampano izdanje knjige (izvinjavam se ljubiteljima Kindla) umiriti vaš mozak i napraviti lagani prelaz u zemlju snova, što je mnogo teže ako gledate u zaslepljujući ekran.

Dakle, ostavite se Netflix serija, već pred spavanje čitajte romane po kojima su te serije snimljene!

Autor: Šarlot Alin
Izvor: www.bustle.com / laguna.rs
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 коментара:

  1. Bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. dralaba3000@gmail.com. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovati ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr alabi na email: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ОдговориИзбриши
  2. zdravo prijatelju, zovem se Isabella Ethan, liječnica sam i imam 45 godina. Molimo pročitajte moje pravo životno svjedočanstvo, imam pozitivnu namjeru da će ova informacija pomoći nekome tko pročita ovaj članak, u roku od dva dana obnoviti raskinuti brak i povratiti izgubljenu ljubavnu vezu. Nakon godina veze s Ethanom, prekinuo je sa mnom, učinila sam sve što sam mogla da ga vratim da me voli, ali sve što sam učinila bilo je uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema njemu , pitao sam ga sa obećao sam svemu što sam imao, ali je odbio. Objasnio sam problem svojoj kolegici na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavnom čarobnjaku koji bi mi mogao pomoći da mu vratim ljubav, ali ja sam tip osobe koja nikada nije mislila da dio ljubavnih čarolija postoji ili djeluje, ja nisam imao izbor, ali da isprobam, poslao sam e-mail kanalu spellcaster i rekao mi je bez problema da će sve biti u redu prije tri dana, da će se moj bivši vratiti prije tri dana, bacio je komadić ljubavne čarolije u zrak i začudo drugi dan je bio oko 3.00 ujutro. Bivši ljubavnik me nazvao na mobitel, bila sam toliko iznenađena što sam se javila na telefonski poziv i sve što je rekao je da mu je toliko žao zbog svega što se dogodilo da je želio da mu se vratim jer me toliko voli. Bio sam tako sretan i tako smo počeli živjeti sretno zajedno. na ovaj način ga možete kontaktirati ako vam zatreba pomoć možete ga kontaktirati na ovu email adresu:drapata4@gmail.com ili ga kontaktirati na whatsapp/viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744 ... :) . . :) .. :) .. :) .. :). . :)

    ОдговориИзбриши
  3. USLUGE PRUŽA DR. WALE
    (1) Ako želite svog bivšeg nazad.
    (2) Za liječenje HIV/AIDS-a ili srodnih bolesti
    (3) Želite napredovati u svom uredu.
    (4) Želite da žene/muškarci trče za vama.
    (5) Ako želite dijete.
    (6) Jeste li izvođač i želite dobiti ugovor
    (7) Želite vezati svog muža/ženu za biti
    tvoja zauvijek.
    (8) Ako vam je potrebna duhovna pomoć.
    (9) Jeste li bili prevareni i želite vratiti izgubljeni novac.
    (10) Zaustavite razvod
    (11) Prizivanje novčanog rituala
    (12) Kako biste provjerili je li vaš online ljubavnik pravi
    (13) Kako biste provjerili je li vaš online zajam stvaran
    (14) Biti vrlo briljantan
    (15) Ako tražite dobar posao
    (16) Ako ste stari i želite izgledati mlado
    (17) Ako želite biti slobodni od prijetnji smrću
    I još mnogo toga..
    Kontaktirajte DR WALE-a na njegov WhatsApp/Viber: +2347054019402 ILI Email: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  4. Zadnjih osam godina i deset mjeseci bolujem od herpesa i od tada sam uzimala niz lijekova i tableta, ali nije bilo poboljšanja dok nisam naišla na svjedočanstva DR WALE-a kako je liječio razne ljude od raznih bolesti po cijelom svijetu, onda sam i ja njega kontaktirao. Nakon našeg razgovora poslao mi je lijek koji sam uzela prema njegovim uputama. Kad sam završio s uzimanjem biljnih lijekova, otišao sam na liječnički pregled i na moje najveće iznenađenje izliječio sam se od herpesa. Srce mi je tako ispunjeno radošću. Ako bolujete od herpesa ili bilo koje druge bolesti, možete kontaktirati DR WALE-a danas na ovaj WhatsApp/Viber: +2347054019402 ili e-mail: drwalespellhome@gmail.com
    DR WALE također liječi:
    1. HIV / AIDS
    2. HERPES 1/2
    3. RAK
    4. ALS (Lou Gehrigova bolest)
    5. Hepatitis B

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, drapata4@gmail.com ili njegov, Whatsapp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok..

    ОдговориИзбриши
  6. Nevjerojatno svjedočanstvo o čaraču koji mi je vratio mog muža. Sretno sam udana za lijepog i brižnog muža s dvoje djece. U mojoj obitelji prije sedam mjeseci dogodio se jako veliki problem, između mene i mog supruga. toliko strašno da je iznio slučaj na sudu radi razvoda. rekao je da više nikada ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam na sve moguće načine da ga vratim, nakon mnogo moljakanja, ali sve bezuspješno, a on je potvrdio da je donio odluku i više me nikada nije želio vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela starog prijatelja koji je pitao mog muža. Pa sam joj sve objasnila, pa mi je rekla da jedinog načina da vratim muža je da odem kod vračare, jer je i ona to učinila da vrati svog ljubavnika. Zatim sam poslušao njezin savjet i dala mi je DR WALE WhatsApp kontakt: +2347054019402. odmah sam poslao DR WALE-u WhatsApp poruku i ispričao mu o svim bolovima i nevoljama s kojima se suočavam. DR WALE mi je rekao da više ne plačem i da opustim svoj um. Nakon mnogo razgovora s DR. WALEOM, platila sam sve materijale i predmete potrebne za bacanje čarolije, a čarač me uvjerio da ću dobiti svog muža natrag za tjedan dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što trebam učiniti. Zatim je sljedeći tjedan bilo tako iznenađujuće da me nazvao moj suprug koji me nije nazvao proteklih sedam mjeseci i obavijestio me da se vraća. Tako nevjerojatna!! Tako se s puno ljubavi i radosti vratio u kuću i ispričao se za svoju grešku i za bol koju je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naš odnos sada bio jači nego što je bio prije uz pomoć DR. WALE-a. Savjetovat ću vam da kontaktirate DR WALE-a WhatsApp/Viber +2347054019402 ili e-mail: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Oduvijek sam želio moći ne živjeti od plaće do plaće ili imati bilo kakav dug. Radila sam u računovodstvu oko 20 godina i jedva sam spajala kraj s krajem. Činilo se da svaki put kad bih napredovao u tvrtki i dobio povišicu, moji bi životni troškovi značajno porasli i nikad nisam mogao napredovati. lutrijske čarolije. Onda mi je jednog dana moj najbolji prijatelj rekao istinu o tome što je učinio kada ga je žena ostavila. Bacio je ljubavne čarolije, a ona je prekinula brakorazvodnu parnicu i ponovno su bili zajedno. Kad mi je to rekao, pitao sam koga je koristio i dao mi je njihov WhatsApp kontakt. +2347054019402 i odmah sam kontaktirao DR WALE za pomoć. Vidio sam da nude različite vrste novčanih čarolija kako bi pomogli dobiti na lutriji. Odmah me zaintrigiralo. Uvijek sam se osjećao kao da ću jednog dana dobiti na lutriji. Dao sam začarati jackpot lutriju i čekao sam svoj dobitak. Rečeno mi je da igram lutriju svaki tjedan i učinio sam što mi je rečeno. Ionako sam igrao lutriju svaki tjedan, tako da to nije ništa promijenilo. Unutar otprilike dva tjedna to se dogodilo. Osvojio sam 100.000$!! Nisam mogao vjerovati! Nije bilo dovoljno novca da odmah odem u mirovinu, ali sam ga dobro uložio i omogućio mi je da radim na pola radnog vremena i pomoći će mi da se umirovim mnogo ranije. Vječno sam zahvalan što sam pronašao DR WALEA. Možete ga kontaktirati putem WhatsApp/Viber: +2347054019402 ili Email: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  8. Pozdrav prijatelji, sjajno i nevjerojatno svjedočanstvo o Velikom bacaču čarolija koje stvarno volim podijeliti. Povratak moje žene je ono što sam najmanje očekivao i nisam mogao zamisliti. Ja i moja žena smo u braku pet godina i živimo sretno ali odjednom se ona potpuno promijenila i okrenula od mene i nikad nisam znao što se događa, pokušao sam je pitati ali mi je odbila reći što problem je, i kako je vrijeme prolazilo ona je tražila razvod. Bio sam tako zabrinut i zbunjen, i dao sam sve od sebe da je vratim, ali nije bilo lako, mislio sam da je svaka nada izgubljena, a dok sam tražio izlaz, moj prijatelj koji je imao sličan problem rekao je ja o sjajnom bacaču čarolija po imenu DR WALE koji mu je također pomogao da vrati svoju ženu. Nikad u cijelom životu nisam vjerovao u čaranje ili magiju jer nikad nisam mislio da će uspjeti, ali sam pokušao dati ovom čovjeku priliku i na moje najveće iznenađenje, bacio je čaroliju na mene, ali danas smo ponovno zajedno u lijepom domu s troje prekrasne djece. Opet smo sretni zajedno i koristim ovu priliku da kažem svima koji prolaze u sličnoj situaciji da ga kontaktiraju na WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 ili Email: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  9. Bila sam povrijeđena i srce mi se slomilo kada se prije šest mjeseci dogodio veliki problem u mom braku, između mene i mog muža. toliko strašno da je iznio slučaj na sudu radi razvoda. rekao je da više nikada ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu u teške bolove. Pokušala sam na sve moguće načine da ga vratim, nakon mnogo moljakanja, ali sve bezuspješno. I potvrdio je da je donio svoju odluku, i više me nikada nije želio vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela starog prijatelja koji je pitao mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim svog muža da posjetim čarača, jer je i njemu stvarno djelovalo. povjerenje i uvjerenje koje imam u ovo, moj prijatelj me tjera da njegove riječi shvatim ozbiljno, rekao sam mu da mi da kontakt osobe koja mu pomaže, a onda mi je dao DR WALE WHATSAPP KONTAKT: +2347054019402. I tako sam sljedećeg jutra poslao poruku dr. WALE-u. Oboje smo razgovarali i on me uvjerio da ću dobiti svog muža u roku od tjedan dana. Kakva nevjerojatna izjava, DR WALE mi je rekao sve što trebam učiniti. Iznenađujuće, moj suprug, koji me nije nazvao zadnjih šest mjeseci, nazvao me da me obavijesti da se vraća. Tako nevjerojatna!! Tako se i vratio istog dana, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i za bol koju je nanio meni i našoj djeci. Od tog dana, naša je veza sada bila jača nego što je bila prije. Savjetovat ću vas tamo ako imate bilo kakav problem, kontaktirajte DR WALE-a, dajem vam 100% jamstvo da će vam pomoći.. WhatsApp: +2347054019402 ili e-pošta: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши