Govor majora Gavrilovića završio u pesmi švedske grupe Sabaton

Švedska metal grupa "Sabaton“, poznata po pesmama o bitkama i ratovima, objavila je pesmu posvećenu odbrani Beograda i čuvenom govoru majora Gavrilovića.Najveći broj njihovih pesama bavi se opisima bitaka iz Drugog svetskog rata, a ovaj put su odlučili da naprave metal verziju čuvenog govora majora Gavrilovića. 


Pesma se zove "Last Dying Breath” i deo je njihovog osmog albuma koji se zove “The Last Stand”.

Tekst pesme sadrži i deo samog govora majora Gavrilovića.

Dragutin Gavrilović u srpskoj istoriji ostaće zapamćen po govoru koji je održao braniocima Beograda oktobra 1915. godine neposredno pred juriš u kome je i sam teško ranjen.

U toku borbi za odbranu Beograda 6. i 7. oktobra 1915. godine, Austrija je napadala preko Dunava i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović.

Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina, ali su branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 metara.

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:

"Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.
Vojnici! Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!”

Uz poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар