Crna knjiga korporacija: Svet u kandžama velikih kompanija

Knjiga austrijskih istraživača Hansa Vajsa i Klausa Verner-Loboa "Crna knjiga korporacija", čije prvo izdanje je objavljeno 2001, danas se, uz No logo! Naomi Klajn, smatra jednom od najsnažnijih kritika korporativne globalizacije sveta i „biblijom antiglobalizma“. 
"Crna knjiga korporacija" se bavi analizom delovanja pedesetak najvećih multinacionalnih kompanija farmaceutske, naftne, tekstilne, prehrambene, medijske, IT i drugih industrija, kao i vezama politike, korporacija i međunarodnih institucija.

Finansijske i privredne krize, kao i koncentracija tržišta, promenile su svet u kojem živimo. Svega sto pedeset multinacionalnih kompanija dominira danas svetskom privredom.

Autori se ne osvrću samo na nove globalne igrače poput Amazona, Fejsbuka, Gugla i Epla i njihovo izbegavanje plaćanja poreza, već i na već dobro poznate multinacionalne kompanije, kao što su Beneton i Bajer. Oni pritom objašnjavaju čime se sve služe korporacije u cilju uspostavljanja monopola na tržištu i zgrtanja profita, kako se kreiraju i održavaju koruptivni sistemi i kakve to posledice ima po države i društva.

„Zarad što veće dobiti, svetski koncerni, banke i poznate korporacije izrabljuju ljude, uništavaju životnu sredinu i dovode naš demokratski sistem u opasnost“, upozoravaju autori.

"Crna knjiga korporacija" se čita kao „nonfiction“ triler i ostavlja gorak ukus u ustima.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар