"Enciklopedije Kruševca i okoline" mr Slobodana Simonovića u novom izdanju!

Između korica ove knjige protežu se vekovi kruševačke istorije, događaji i ličnosti koji su je stvarali ili to i danas čine. Kapitalno delo koje bi trebala da ima svaka kuća, jer bismo tada znali mnogo više o sebi, odakle dolazimo i kuda idemo. 



U čemu je veza između poznatog pisca Davida Albaharija, rođenog u Peći sredinom prošlog veka, i Kruševca?

"Sin oca Jevrejina i majke Bojane r. Živković, prof. iz Bačine. Bojana je pre Drugog svetskog rata bila udata za nekog Jevrejina u Zagrebu, koga je tokom rata dovela u Bačinu, gde je ovaj uhapšen i streljan. Posle toga Bojana se obratila Crvenom krstu i tražila da joj daju ime nekog Jevrejina u zarobljeništvu kome niko ne šalje pakete. Ona je nepoznatom do kraja rata slala pakete, koji je posle rata došao da se zahvali do tada nepoznatoj osobi i Bojanom se oženio. Iz tog braka je rođen David Albahari".

Ovo je deo iz samo jedne od nekoliko hiljada bibliografskih jedinica "Enciklopedije Kruševca i okoline", koja je ponovo pred čitaocima, ali sada u novom, trećem dopunjenom i ispravljenom izdanju. Time je kapitalno delo mr Slobodana Simonovića nastavilo svoj život, započet pre deset godina, kada se knjiga u znatno skromnijem obimu prvi put pojavila i odmah na sebe skrenula pažnju. Obiljem podataka, biografija, poznatih i nepoznatih detalja iz života ovog kraja, od prvih raspoloživih saznanja do naših dana.

- Knjiga je znatno izmenjana u odnosu na prethodno izdanje. Ima nekih 200 strana i 600 pojmova više, tako da pred čitaoce stiže sa oko tri i po hiljade bibliografskih jedinica, kroz koje se bavi svim oblastima života, društvenim pojavama, istorijskim prilikama i neprilikama u našem kraju. Namenjena je široj čitalačkoj publici, ali i istraživačima i hroničarima, pri čemu obuhvata prostor Rasinskog okruga i Ražnja. Bogato je ilustrovana sa oko 900 fotosa, koji sa tekstovima predstavljaju celinu, a dati su po blokovima, odnosno oblastima - istorijski događaji, značajne ličnosti, kulturno istorijski spomenici, akademici, umetnici, sport, privreda - kaže autor mr Slobodan Simonović, dugogodišnji bibliotekar, bibliotečki savetnik i pre penzionisanja direktor Narodne biblioteke u Kruševcu, član i predsednik Zajednice bibloteka Srbije.

Jasno je da se radi o knjizi koja je dugo nastajala, kao rezultat strpljivog, višegodišenjeg rada autora, koga nije obeshrabrio izostanak podrške kakve u radu na enciklopedijama obično daju ozbiljne institucije. Rad na ovakvim knjigama, naime, podrazumeva formiranje čitavih redakcija i istraživačkih timova specijalizovanih za pojedine oblasti, ali je u slučaju "Enciklopedije Kruševca i okoline" sav teret na sebe preuzeo jedan autor, odradivši ogroman posao - sve do pripreme za štampu. Pri čemu je, pritom, kako je sam konstatovao, radeći četiri decenije profesionalno na zavičajnoj građi ovog grada, došao do saznanja da je na stazama bespuća zbog višedecenijske nebrige o kulturnoj baštini, a zaborav i nebriga čine svoje. Posebna opasnost je, kako još  kaže, bilo preuzimanje nekih već publikovanih podataka, koji su često bili netačni i proizvoljni.

- Zbog toga je ovo delo prvo nastojanje da se sveobuhvatno priđe ovom problemu i pristupi uobličavanju saznanja do kojih se došlo.

Novo izdanje knjige podrazumeva ispravke i dopune do kojih se došlo u međuvremenu (u sadržaj je, recimo, uvršten i popis žrtava Drugog svetskog rata - građana i pripadnika jedinica JVuO, Nedićavaca i LJotićevaca streljanih, nestalih ili ubijenih od partizana, komunista i OZNE), ali je istovremeno i vremenski prošireno, jer sada obuhvata period od najstarijih vremena vezanih za ovaj kraj, pa sve do kraja prošle godine, što je retka enciklopedijska aktuelnost.

Zbog svega toga, možda bi najbolji komentar na značaj ove knjige mogla da bude konstatacija recezenta Milomira Stevića, izrečena na nedavnoj, izuzetno dobro posećenoj promociji knjige u Beloj sali KCK, da je "ovo knjiga bez koje se jednostavno ne može". Na toj promociji i ostali učesnici  (recenzent Velibor Lazarević, redaktor Dragić Ilić, u ime izdavača Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca Ivan Brborić) složili su se da knjiga predstavlja riznicu informacija o svemu onome što čini identitet ovog kraja, od neprocenjivog značaja za sadašnje, ali i buduće generacije, koje teško da će moći da je mimoiđu u bilo kom pokušaju da sagledaju vekovima uspostavljanju sliku Kruševca.

- O nekim pojavama ili ličnostima zabeleženo je ili sačuvano malo podataka, pa su i ovom prilikom u knjizi dati u manjem obimu. Možda je to znak da se olako prelazilo preko nekih pojava pa su bile zanemarene, ili se iz nekih drugih razloga (ideoloških) bežalo od prošlosti. U takvoj situaciji bolje je bilo nečiju pojavu makar samo i naznačiti, nego izostaviti, jer je to izazov budućim istraživačima, da istraže podatke o onima koji su svojim radom ostavili trajno delo, ili da se ne zaborave oni koji su nekim svojim činjenjem zaorali prvu brazdu - konstatuje autor.

Entizijastički poduvat mr Simonovića i njegovih saradnika napravljen je da traje. Zato je knjiga i stigla do svog trećeg, ali očigledno ne i poslednjeg izdanja... 

Slavoljub MARKOVIĆ

Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар