"Deca noći" Dena Simonsa: Legende o vampirima kao deo političke istorije

"Deca noći" (izdanje Lagune) su punokrvni horor, ali i više od toga - klasični roman o vampirima i istovremeno jeziv opis Rumunije neposredno posle pada Čaušeskua. Simons vešto upliće legende o vampirima u političku istoriju da bi stvorio novo i domišljato objašnjenje vampirske želje za krvlju. Vanvremene, kao što su, uostalom, i oni sami...


U oronulom sirotištu u postkomunističkoj Rumuniji teško bolesna beba greškom dobija transfuziju krvi – iako svi očekuju da će umreti, ona počinje da se oporavlja i razvija. Doktorka Kejt Nojman pomišlja da detetov imuni sistem možda krije tajnu leka za rak i sidu. Kejt usvaja bebu i vodi je sa sobom u Ameriku.

Međutim, mali Džošua je povezan sa jednim drevnim plemenom i njegovim legendarnim vođom – Vladom Cepešom, prvobitnim Drakulom – čiji će ga ljudi kidnapovati. Uprkos nemogućim izgledima i surovim neprijateljima – i ljudskim i vampirskim – Kejt i njen saveznik, otac Majk O'Rurk, krišom se vraćaju u Rumuniju ne bi li spasili dete.

I eto okvira još  jedne horor priče iz pera majstora ovog žanra, Dena Simonsa, koji je upravo za ovo izdanje posebno napisao i uvod, koji će vas, sa zaimljivim crtežima i mapama, suptilno uvući u roman koji dalje, kako rezimira Kirkus Reviews, "ugrize i ne pušta". Ljubitelji žanra će svakako biti na svome, ali i ostali čitaoci koji jororu nisu toliko skloni mogu da očekuju vrlo utemeljeno i zanimljivo objašnjenje vampirizma, kao nusprodukt gotovo jezovitog putovanja kros avetinjske, sive ruševine Rumunije devedesetih.

Tako će se i java preplitati sa snovima, realnost sa legendom i fantazmogoričnim, a sve to na putu ka mestu koje niko ne poznaje, ali koga se svi plašimo...
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар