„Prava istorija sveta“ Njuz.neta predstavljena u Mikser hausu

Pored stalne osmočlane postave Njuz.neta – Marko Dražić, Nenad Milosavljević, Miroslav Vujović, Viktor Marković, Darko Crnogorac, Dejan Nikolić, Bojan Savić i Bane Grković – specijalni gosti bili su novinar Dragoljub Draža Petrović, istoričar Predrag J. Marković i novinar Zoran Kesić. 

Zamerke Draže Petrovića odnosile su se na cenzuru i autocenzuru, pošto je čuveni novinar primetio da se „u knjizi ne pominje ’neko’, ali zato zezaju sirotog Mojsija“. U jednom trenutku je ipak ublažio kritiku, možda zato što se pregovara o njegovom transferu u ekipu Njuz.neta, „ako se bude imalo dovoljno sredstava da ga otkupe od Danasa, Al Džazire, Lepote i zdravlja“.

Istoričar Predrag J. Marković došao je na promociju knjige „Prava istorija sveta“ samo da bi izrazio svoje ogorčenje zbog ove knjige. Njega je duboko uznemirio uspeh njuzovaca s obzirom na to da je čitav svoj život potrošio na učenje, proučavanje, sedenje u biblioteci, čak je i zaprosio prvu bibliotekarku koju je upoznao, a koja se srećom udala za njega.

Zoran Kesić je objasnio da je njegova emisija „24 minuta“ često nastajala na marginama pripreme ove knjige. Saznali smo koliko je replika, duhovitih osvrta i analiza izostalo iz emisije samo zato što su njuzovci morali da pišu svoje tekstove. Pošto su svi u publici shvatili da Kesić nije ni upola duhovit kao njuzovci, usledilo je njihovo više nego skromno obraćanje publici, u kojoj je sedeo i ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman godine Dragan Velikić.

Nenad Milosavljević (tvorac vesti iz naslova) objasnio je da je sve počelo kao prijateljska igra, da bi se danas pretvorilo u posao koji vole da rade. Vesti koje je većina pročitala, ali koje nikada neće biti „bajate“, veoma su pažljivo i dobro upakovane u knjigu, a veliku zaslugu ima, naravno, izdavač Laguna.

Srećom, Zoran Kesić je izabrao najbolji mogući način predstavljanja svojih saradnika i prijatelja, pa je prelistavao knjigu i podsetio na neke vesti, kao na primer onu da je „Mojsije obećao Jevrejima da će im biti bolje za dve, najviše dve i po godine“, ili da je „počela izgradnja Atlantide na vodi“, ali i na vesti iz sveta, „Marko Polo doneo majice iz Kine“ i da „Sulejman Veličanstveni jedva čeka da vidi šta će da se desi u sledećoj sezoni njegove vladavine“...
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар