PROMOCIJE: Prvenac Mine Aleksić „Dnevnik jedne ključaonice“

„Sistem vrednosti se veoma izmenio. Biti elokventna devojka sa jasnim ciljevima u životu izaziva strah kod muškaraca da ’on možda nije dovoljno dobar za nju’. Moja junakinja Anja ima još veći ’problem’, ona ima 19 godina i i dalje je nevina. Pod pritiskom sredine, smatra da mora što pre da se upusti u seksualne avanture, ali nije ni svesna da ono što život donosi nije tako jednostavno. Njeni neuspesi u pronalaženju pravog muškarca iskreni su i duhoviti, baš zato što u životu stvari nikad ne ispadnu kako planiramo, a s druge strane, sve se dešava s dobrim razlogom u pravo vreme“ - rekla je mlada autorka.



Debitantski roman mlade autorke Mine Aleksić „Dnevnik jedne ključaonice“ predstavljen je prvog dana juna u baru „Kran“. O izvanrednoj priči o odrastanju i mladalačkim ljubavima i seksualnim počecima govorili su urednik Nenad Župac, roditelj Petar Stanojlović i autorka Mina Aleksić, dok je odlomak iz romana pročitala glumica Tamara Dragičević.

Na izuzetno posećenoj promociji mogle su se videti mnoge poznate ličnosti: Momčilo Bajagić Bajaga, Anita Mančić, Aleksandar Gajović, Miša Aleksić i drugi prijatelji i kolege Mine Aleksić sa Akademije umetnosti u klasi Siniše Kovačevića i Milene Marković.

„Dnevnik jedne ključaonice“ je duhovita priča o odrastanju, mladalačkim ljubavima i seksualnim počecima jedne mlade Beograđanke. Anja sa svojim drugaricama posle mnogo svađa, laganja roditelja i niza neuspeha upoznavanja pogrešnih muškaraca uspeva da se izbori sa roditeljima da odputuje na prvo samostalno letovanje. To letovanje budi sve uspavane ženske snove i nadanja da će baš na moru biti onaj Pravi. Anja i njene dve drugarice su tipične devojke svog vremena. Fejsbuk, Tviter, lajkovanja, virtuelni seks, izlasci, pića, neiskustvo i pokušaji su sve ono što smatraju neizbežnim u svom lovu na idealnog muškarca. Problem je što ne znaju da li, kada naiđu na onog Pravog, on zapravo i zaslužuje da bude Prvi.

„Sistem vrednosti se veoma izmenio. Biti elokventna devojka sa jasnim ciljevima u životu izaziva strah kod muškaraca da ’on možda nije dovoljno dobar za nju’. Moja junakinja Anja ima još veći ’problem’, ona ima 19 godina i i dalje je nevina. Pod pritiskom sredine, smatra da mora što pre da se upusti u seksualne avanture, ali nije ni svesna da ono što život donosi nije tako jednostavno. Njeni neuspesi u pronalaženju pravog muškarca iskreni su i duhoviti, baš zato što u životu stvari nikad ne ispadnu kako planiramo, a s druge strane, sve se dešava s dobrim razlogom u pravo vreme“, rekla je mlada autorka.

Mina je tek malo starija od Anje. Na pitanje koliko autobiografskog ima u knjizi, odgovorila je da ovo nije autobiografija.

„Ima Anja dosta Mininog u sebi, ali i mnogo toga što krasi moje drugarice i njihove priče. Svaka devojka može da se pronađe u Anji, odnosno, bar u jednoj njenoj situaciji i da kaže: ’Jao, čoveče, ona kao da prepričava neki moj doživljaj’. Ali, da – ima dosta Mine u Anji. Dosta mojih doživljaja je prepričano.“

Mina je već dugo u svetu umetnosti. Diplomirani je dramaturg, a njene predstave su na repertoaru Teatra 78. Sada se, prvi put, otisnula u književne vode. Ističe da je ovo delo pisano, pre svega, za devojke od 15 do 25 godina, međutim, neiscrpna duhovitost autorke u opisu doživljaja junakinje Anje, čini se, pomera sve granice kad su godine u pitanju, pa u knjizi mogu uživati sve generacije i oba pola.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар