Priče od A do Š

Ova knjiga, u izdanju Kreativnog centra, je izazov i poziv mladim čitaocima da zarone u vode svog rečnika i vide koliko je on bogat i razigran. Autor Simeon Marinković na duhovit i neobičan način poigrava se jezikom koristeći i arhaične i moderne izraze. U korenu ove ideje stoje zanimljive dečje igre rečima, kao što su „Zanimljiva geografija“, „Na slovo, na slovo“ i druge.


Kako napisati priču od reči koje počinju na isto slovo?

A kako napisati trideset takvih priča, od slova A do slova Š?

Ovo je druga knjiga iz edicije "Različak" koja je izazov i poziv mladim čitaocima da zarone u vode svog rečnika i vide koliko je bogat i razigran. Autor Simeon Marinković na duhovit i neobičan način poigrava se s jezikom koristeći i arhaične i moderne izraze.

Pisanje ovakve knjige za autora je bilo veliki izazov  – on je morao da zaroni u more reči i da izabere one od kojih će isplesti priče, kojima će opisati likove, mesto i vreme događanja, dinamičan tok radnje. Bilo je, međutim, veoma teško sastaviti priče od reči koje počinju slovima A, E, Nj, Lj, Ć, Dž. Autor je morao da se dovija na razne načine, kao neko ko u tajanstvenim predelima traži zakopano blago.

I uspeo je.

Svaka od trideset priča – od „Avalske aždaje“ do „Šumareve šale“ – topla je i uzbudljiva. Svaka od njih jeste i zavodljiva jezička igra. Dok je čitaš, najednom te obuzme želja da tražiš reči, da čeprkaš i kopaš po svom rečničkom fondu, da stvaraš rečenice i pričaš dalje, i dalje, i dalje…

Celoj toj avanturi u velikoj meri doprinose maštovite ilustracije Tihomira Čelanovića, kao i mali crteži Dušana Pavlića.

Na kraju knjige pred čitaoce se postavljaju stvaralački izazovi – oni imaju zadatak da sastavljaju rečenice, da rešavaju i grade rebuse i osmosmerke od reči koje počinju jednim od izabranih slova.

Prelistajte ovde deo knjige!


Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар