Буенос Аирес – књижарска престоница света

Једна од најлепших метропола, која је не само главни и највећи град Аргентине и друга по величини градска област у Латинској Америци, већ и незванична књижарска престоница света.

Буенос Аирес
Поред свих туристичких атракција, оно што га заиста чини посебним јесте култура односно визуелне уметности, музика и филм. Међутим, ми ћемо се фокусирати на невероватну љубав овог града према књижевности.

Буенос Аирес је дом много старих познатих кафића и ресторана попут Café Tortoni, Café La Biela, Esquina Homero Manzi, Confitería Las Violetas, Confitería London City and Confitería Hotel Castelar, које су посећивали значајни латино писци -Jorge Louis Borges, Carlos Gardel and Alfonsina Storni.     

Најстарија кафана у Аргентини/1858/ и омиљено место многих писаца 
– café Tortoni
Овај град је домаћин Међународног сајма књига који годишње посећује преко милион љубитеља књиге, и глобално представља највећу манифестацију те врсте на шпанском говорном подручју.

Постоји много теорија зашто становници аргентинске престонице толики заљубљеници у писану реч, али остаје чињеница да планетарно има већи број књижара у односу на број становника – 734. У овом смислу му је конкурентан само „Град књига у Велсу“, о којем смо већ писали. Када је у питању број продавница половних књига, налази се на трећем месту у свету.
Антонио Далто, управник књижаре Ateneo Grand Splendid објашњава овај феномен:
Култура је веома важна за људе у Буенос Аиресу. Чак и мала деца читају књиге, ми их посматрамо сваког дана. Књиге за тинејџере су један од наших најбоље продаваних производа.

Далеко најпознатија књижара у  граду је El Ateneo Grand Splendid. Током 2008. године именована је за другу најлепшу продавницу књига у свету, по Гардијану.
Конструисана 1919. године, пробитно је предвиђена за театар, да би 2000. године била конвертована у оно што је данас.
Најпознатија књижара у Буенос Аиресу - El Ateneo Grand Splendid

Буенос Ајрес негује своју културну баштину али и напорно ради на стварању нове. Љубитељи књига широм света су срећни да виде да се књижевност вреднује у овом изванредном граду.
Надамо да смо вам дали бар још један разлог да посетите књижарску престоницу света.

Немања МИЛИЋЕВИЋ
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар