Otkriven spomenik Borislavu Pekiću

Piscu Borislavu Pekiću otkriven je spomenik na Cvetnom trgu u Beogradu, u prisustvu njegove supruge Ljiljane i pošštovalaca.

Foto: Laguna
Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije "Borislav Pekić". Spomenik je otkrio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Supruga književnika i predsednica Fondacije "Borislav Pekić" Ljiljana Pekić kazala je da je velika čast što spomenik krasi "novi i moderni Cvetni trg".

"Moral je životni kredo koga se Borislav uvek držao a moralna odgovornost bila je njegov život i rad", rekla je Pekićeva.

Dopitnik NIN-ove nagrade za 2015. godinu Dragan Velikić kazao je da Beograd, za sve vreme svog postojanja, nigde nije toliko prisutan kao u književnim delima Borislava Pekića.

Dragan Velikić je u govoru prilikom otkrivanja spomenika istakao da „nigde Beograd nije toliko prisutan u svom milenijumskom trajanju kao što je to u književnom delu Borislava Pekića. Niko nije poznavao beogradske ulice i trgove kao Pekićevi junaci. Setimo se putanja kojima je hodočastio Arsenije Njegovan poistovećujući se sa svojim kućama.“
 

Velikić je rekao i da „grad apsurda i paradoksa diše u Pekićevim knjigama. Borislav Pekić, baš kao Tesla, Pupin, Milanković i Andrić, naš je putokaz ka idealu oličenom u duhu Evrope. I zato se nadam da se ovo obeležje neće pretvoriti u oltar klanjanja i mrmljanja opštih mantri, već će služiti kao spomen nepokolebljive individualnosti i slobodne misli, uz mrvicu ironije i samoironije, što su osvedočene vrednosti Borislava Pekića.“

Pekićeva najpoznatija dela su "Zlatno runo", "Vreme čuda", "Godine koje su pojel iskakavci", "Besnilo", "Hodočašće Arsenija Njegovana", za koje je dobio NIN-ovu ndagradu 1970. godine.

Pekić je 1989. godine, sa još dvanaest intelektualaca, obnovio rad Demokratske stranke, a 1990. godine postao je član Glavnog odbora DS-a. Bio je kandidat te partije za narodnog poslanika u Skupštini Srbije u beogradskoj opštini Rakovica na izborima 1991. godine, na kojima je izgubio od protivkandidata Vojislava Šešelja.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар