Da li ste znali: Šta su književni velikani radili pored pisanja knjiga?

Postali su uspešni pripovedači, ali u potrazi za hlebom nisu se stideli običnih poslova. Otkrivamo čime su se bavili poznati svetski autori pre literarnog uspeha. Jeste li znali... da je Hunter S. Thompson radio kao čuvar u nacionalnom parku? Da je Charles Bukowski bio zaposlen u pošti? Da je William S. Burroughs bio deratizator? Da je Harper Lee radila kao službenica u jednoj aviokompaniji? Da je Joseph Conrad krijumčario oružje?

Foto: Freeimages



S obzirom da ne postoji fakultet za pisce čija diploma bi svršenim novelistima obezbedila posao u struci i redovnu platu, književnici uglavnom zarađuju baveći se nečim drugim, često potpuno nespojivim s njihovim umetničkim duhom.

Istraživanje o poslovima kojima su se bavili književnici pre nego su mogli živeti od pisanja vodi do zanimljivih činjenica:

Charles Bukowski je u jednom periodu svog života bio skitnica i beskućnik, na šta je bio prinuđen nakon što ga je otac izbacio iz kuće pročitavši nekoliko njegovih ranih radova. Mladi Charles je posle neuspešnih pokušaja da skrene pažnju književnih krugova na svoje priče, morao da radi sve i svašta, da bi se napokon zaposlio u Pošti na selekciji pošiljki i pisama. Kasnije je to obilato koristio u svojim delima, pa čak i jedan roman nosi naslov « Pošta »

Kurt Vonnegut je radio u autokući. Jednom je izjavio da mu je toliko loše išla prodaja da mu je jasno zbog čega mu Šveđani nikada nisu dodijelili Nobelovu nagradu! Duhovitost je nešto što automatski povezujemo s Vonnegutom, ako smo ga ikada imali prilike čitati. Duhovitost koja graniči s cinizmom i svakako nije tu radi sebe same, nego predstavlja redovito određenu kritiku.

Margaret Atwood – opus prožet istorijom, utopijama, fantastikom nepoveziv je s njenim ranim zvanjem: bila je konobarica, a potom i računovođa u jednom restoranu. Napisala je i esej pod nazivom Ka-Ching! Ka-Ching je oponašanje zvuka blagajne. Napisan vrlo ironično, esej govori o radu u restoranu i razlozima zapošljavanja: nije zaposlena zahvaljujući svojim kompetencijama, spretnosti, tačnosti, marljivosti, stepenu obrazovanja, nego upravo suprotno – primljena je jer nije dovoljno "street smart" pa joj neće pasti na pamet da krade novac iz blagajne, na primer.

William Seward Burroughs – bio je deratizator. Volio je taj posao, a detalje je opisao u zbirci kratkih priča Istrebljivač! Str. 12.-13. "Šef ima trik koji izvodi s vremena na vrijeme okuplja svoje osoblje i jede arsen tako dugo boravi u tom uredu udiše prah da arsen samo izvlači rumenilo na njegove glatke sive obraze. Ima pacova ljubimca izbacio mu je sve zube i hrani ga mlekom. Ta odvratna životinjica je sad veoma pitoma i privržena."

Jerome David Salinger – radio je kao zabavljač na luksuznom švedskom kruzeru. Njegova kratka priča Teddy događa se na jednom takvom brodu, a u njoj je Salinger iskoristio iskustvo pa je izvrsno opisao izgled broda, raspored prostorija, namenu i slično.

Hunter S. Thompson je tokom upornih pokušaja da se probije kao novinar i pisac morao raditi i najobičnije poslove. Jedan od boljih bio je položaj čuvara u velikom nacionalnom parku u Kaliforniji, nakon čega se probio kao žurnalista. Ta iskustva je iskoristio za razradu likova u svom najpoznatijem romanu “Paranoja u Las Vegasu”.

Harper Lee – bila je službenica u jednoj aviokompaniji. Njene kolege vrlo su brzo prepoznali književni dar pa je za jedan Božić dobila poruku: "Imaš jednu godinu da napišeš šta god želiš!" Godinu nakon toga nastao je roman Ubiti pticu rugalicu. 1961. godine za njega je dobila Pulicerovu nagradu, a nastala je i filmska verzija.

Zane Grey
– bio je stomatolog. Mrzeo je svoj posao. Bogato se oženio te živeći od ženinog nasledstva prepustio bavljenju literaturom.

James Joyce – pevao je u barovima i svirao klavir. U to doba borio se za objavu Dublinaca. Kasnije je u svoja dela sve više unosio « tok svesti », baš poput slušanja klavirske muzike...

Douglas Adams
– bio je građevinar, portir u bolnici, a radio je i kao čistač kokošinjaca! Zašto nas to ne iznenađuje?!

Joseph Conrad – bio je pomorac, a to iskustvo prenosi u roman Srce tame, u kojem pomorac Morlow pripovijeda o svojoj ekspediciji. Malo manje poznata i malo manje primenjena u delima jeste činjenica da se Conrad u mladosti bavio i krijumčarenjem oružja!

Haruki Murakami – radio je u trgovini muzičkih ploča i kaseta. Svoje znanje o muzici nimalo ne skriva u svojim delima: svi njegovi likovi mahom su ljubitelji dobre muzike!

Vladimir Vladimirovič Nabokov
- bio je vrsni poznavalac i proučavatelj insekata. Njegova teorija o evoluciji leptira potvrđena je 2011. godine DNA analizom.

Herman Melville – zaposlen na kruzeru kao član posade. Autor Moby Dicka imao je iskustva s morem, koje mu je pri pisanju zasigurno bilo od koristi.

Na kraju možemo optimistički konstatovati – ne odustajte lako od svojih snova iako put do njihovog ostvarenja često nije posut laticama ruža.

Pripremio: Nemanja Milićević
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар