Petar Zec pobednik jubilarnog Deretinog konkursa za neobjavljeni roman

Nagrada „Miroslav Dereta” za 2015. godinu pripala je Petru Zecu za roman „Ples po užarenom pesku". Na X Deretin konkurs za neobjavljeni roman za nagradu “Miroslav Dereta” (u periodu od 1. marta do 1. jula 2015. godine), stigla su 92 rukopisa.

 
Foto: dereta.rs

Žiri u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Milica Lilić i Radivoj Šajtinac jednoglasno je odlučio da nagrada „Miroslav Dereta” za 2015. godinu pripadne Petru Zecu za roman Ples po užarenom pesku.

"Najnoviji roman, reditelja, pisca i teatrologa Petra Zeca još jedno je ostvarenje, uslovno rečeno, hibridnog književnog žanra u kom se prepliću pozorište i literatura, erudicija i strast samootkrivanja u sopstvenoj posvećenosti umetnosti, kako između  njenog pređenog puta i istorijskog nasleđa tako i njene beskonačne provokacije života, stvaranja, posvećenosti i otkrića... Ovo je istovremeno i uzbudljivi autobiogfrafski putopis kroz, ne samo ličnu već opštuumetničku strast i praksu. EROS-TANATOS-KOMIKOS uporišne su tačke ovog romana-eseja o sebi i drugima, genijima i žrtvama senzualno osenčenih genija između epifanije i Sifilisa, misije i smrti. Brojni slikari, pisci, umetnici i avanturisti sudbine, kako u bližoj i daljoj istoriji pod  autorskom podsticajnom podnaslovnom motivacijom, o klasicima u kupleraju, o genijima u samoizazvanom paklu, udesu nepoznate i kobne strane samoosvajanja, ovo je štivo zanimljivo i mudroprovokativno... Ono osim voajerske pozicije istraživanja biografije velikana, to sve prepliće s bogatim živopisom samog autora. Konačan proizvod je bogata, demistifikacijska slika moderne umetnosti u svetu i vremenu. Od  pećinskog crteža do Marine Abramović, oživotvoreno bogatom i sadržajnom ispovednom transpozicijom ličnog života, bližnjih i znanih. Koliko je ovde istraživanja toliko je i samoistraživanja. Koliko je demistifikacije toliko i introspekcije, ali u slavu one vere u eros života koju je religija oduzela čoveku... U onu interpretaciju poruke Kazancakisa povodom Grka Zorbe i one čuvene scene plesa na pesku:  Niko ne može ništa čoveku koji igra i peva u nesreći..." -  rečeno je u obrazloženju žirija nagrade "Miroslav Dereta".

U najužem izboru za Deretinu nagradu za neobjavljeni roman našli su se i Karusel raspetih Tomislava Ketiga, Sunčana strana Humske Čedomira Ljubičića, Iskušenje Snežane Altman  i Crna žuč Olega Tomića.

Petru Zecu će nagrada biti uručena  u Galeriji 73 na Banovom Brdu početkom decembra, na Dan gradske opštine Čukarica, za kada je predvidjena i promocija pobedničke knjige.

Prošlogodišnji dobitnik Deretinog konkursa za neobjavljeni roman bio je Dejan Mak za roman Bergdorf.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар