„Kroz tamne krošnje“ Nikolaja Frobenijusa: Nešto prati svaki vaš pokret!

"Nešto prati svaki vaš pokret". Već ova rečenica sa korica romana Nikolaja Frobenijusa "Kroz tamne krošnje" daće ponekom čitaocu priliku da nasluti da se radi o trileru, a ostali će to shvatiti već iz početnih stranica koje vrlo brzo uvode u zaplet koji se odvija kao na filmskoj traci. Nimalo slučajno, ako znamo da je Frobenijus, osim kao pisac, poznat i kao scenarsita, koji u tom svojstvu potpisuje i poznati film "Nesanica".

Tako je i ovaj roman ispisan filmskim rukopisom, što doprinosi dinamici i izbegavanju praznog hoda. Sve je, dakle, podredjeno zapletu (koji se tiče pisca koji upravo pred izlazak nove knjige biva uvučen u misteriju sa višestruko fatalnim ishodom), mada ne izostaju ni povremeni osvrti autora na sam čin pisanja i misteriju pisanja danas, pokrenuti složenim odnosom između pisca i junaka romana.

A Ju Uderman je pisac, čiji novi roman govori o njegovom prijatelju iz detinjstva, Georgu, čudnom dečaku koji je bio fasciniran smrću. Georgova mračna raspoloženja nisu predstavljala prepreku za prijateljstvo, sve dok nije zapalio školu zbog sukoba oko devojke u koju su obojica bili zaljubljeni.

Kada je, godinama kasnije, od majke ovog dečaka saznao da je on preminuo posle izlaska iz zatvora Uderman odlučuje da o ovom događaju napiše knjigu. Knjiga o „dečaku bez duše” pokrenuće talas nemilih događaja za Udermana − njegova ljubavnica je ubijena, brak mu je u krizi, a na telefon stalno pristižu uznemiravajuće poruke.

I tako dolazimo do tipičnog skandinavskog trilera, sa tradicionalnom nordijskom porodicu – otac, nevenčana supruga i ćerkica, brvnarom u šumi i mrtvim psom u dvorištu...

Knjigu "Kroz tamne krošnje" objavila je beogradska Dereta u okviru biblioteke IN, a prevodilački posao sa norveškog jezika besprekorno je uradila Ratka Krsmanović Isailović.


„Dobar horor čini efekat šoka, tj. faktori koji su toliko neuobičajeni i sirovi da nas uplaše. Priča treba da bude jednostavna i uzbudljiva. Horor je privlačan tek kada u sebi sadrži klicu pozitivnog. Humor, bes i užas u isto vreme ─ to je jedna lepljiva i razuđena smesa.“ Nikolaj Frobenijus
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар