Ninova nagrada za 2016. Ivani Dimić za "Arzamas"

Ninova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. godini pripala je Ivani Dimić za „Arzamas".

Foto: Laguna


U obrazloženju žirija, u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, piše „ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život".

Ređajući prozne fragmente i „dramolete", Ivana Dimić ispisuje priču u kojoj će ljubav biti jača od smrti.

Ivana Dimić kaže da je svoj roman naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u „Energiji zablude" (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas."
 

Nije važno koja sam žena po redu 

- Mislila sam da će ovoga puta Ninovu nagradu dobiti Vladislav Bajac. Međutim, ne mislim da je važno koja sam žena po redu među dobitnicima ovog uglednog priznanja. Koliko vidim, ovaj žiri nije obraćao pažnju na to kojeg je roda autor, već je bio rukovođen kriterijumima književnosti – rekla je Ivana Dimić.

Roman „Arzamas" je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Osim svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme – priča i drama.


Ivana Dimić (Beogrd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija. 


 Za Nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. u najužem izboru bili su još i romani Vladana Matijevića "Susret pod neobičnim okolnostima" i "Pa kao" Vladimira Tabaševića. Za nagrađeni roman glasalo je troje od ukupno pet članova žirija.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар