"Čovek koji je dao reč” - vestern triler Erika Storija

Amerika iz romana Čovek koji je dao reč nije se promenila još od vremena OK korala, a Klajd Bar je oličenje muškarčine, savremena verzija kauboja sa Divljeg zapada, šerifa i usamljenog jahača iz filmova, kakvima ste se uvek divili - napisao je Nelson de Mil povodom novog romana Erika Storija, koji se nedavno pojavio u izdanju beogradskog Evro Book. 



Ovaj vestern triler tarantinovske atmosfere, kako su ga nazvali kritičari, najbolji je "debitantski triler" po oceni kritičara Njujork tajmsa, Vilijama Kenta Krugera, koji je uveren "da će svi koji pročitaju prvi roman Erika Storija nestrpljivo iščekivati nastavak".

Knjiga koja u originalu nosi naziv “Nothing short of dying”, govori o Klajdu Baru, pustinjaku, bivšem lovcu i plaćeniku koji se u svakom slučaju može smatrati opasnim čovekom.

Klajd Bar je 16 godina proveo daleko od gustih šuma, kanjona Kolorada i krševitih vrhova Stenovitih planina, bežeći od utvara iz prošlosti. Prešao je tri kontinenta, bio je usamljeni lovac, plaćenik i na kraju zatočenik, bez krivice lišen slobode. Sada se vratio, ali čim je zakoračio u svoj nekadašnji život, prošlost je došla po njega...

Kada u pustinjski sumrak Kolorada dobije poziv od Džen, svoje sestre, koja ga očajnički moli da joj pomogne, Klajd kreće u grozničavu potragu. Prek i ne naročito druželjubiv, usput je navukao na sebe gnev nekih vrlo nezgodnih momaka. Kada je, povrh svega, jednom od njih nehotice preoteo devojku, potpisao je sebi smrtnu presudu bez prava na pomilovanje. Na prilično obeshrabrujuć početak nadovezuje se i neizvesnost: Klajd ne zna ko je oteo Džen, ne zna gde se ona nalazi ni koliko mu je vremena ostalo. Ali zna da ga samo smrt može zaustaviti, jer Klajd ne voli siledžije i kad ga put nanese na nekog od njih, pretvara se u smrtonosno oružje...

Erik Stori, pomoćnik na farmi, vodič kroz divljinu, gonič pasjih zaprega, lovac, barmen, i bravar i... pisac, rođen je u divljinama Vajominga, a odrastao u pustinjama Kolorada. Mnoga leta svog detinjstva proveo u planinskim brvnarama, gutajući avanturističke romane pod svetlom sveća ili fenjera. Naročito je uživao u delima Džeka Londona, Luisa Lamura, Rejmonda Čendlera i H. R. Hagarda.

“Čovek koji je dao reč” prvi je njegov roman, budući da je dosad objavljivao samo kratke priče u časopisima.

Stori živi sa porodicom u Rejndžliju u Koloradu.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар