Posle 128 godina otkriveno zašto je Van Gog sebi odrezao uvo: Na kobni dan dobio pismo, a u njemu...

Pisac Martin Bailey, istražujući za svoju novu knjigu “Studio juga”, otkrio je kako je Van Gogh 23. decembra 1888. dobio od svog brata pismo u kome ga obaveštava da će se oženiti, piše “Jutarnji“…

Van Gogh slika - Wikipedia

Theo Van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umetnik do tada nije prodao niti jednu sliku. Vincenta je vest o bratovoj svadbi teško pogodila.

Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da si više neće moći priuštiti izdržavati brata, kada će imati ženu i decu.

Istoričari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uvo nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu saznao tek naknadno. Međutim, Bailey je predstavio uverljivu teoriju da je za svadbu saznao ranije tog dana.

U Theovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vest da je njegova stara prijateljica Jo Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala udati se za njega.

Theo je pisao majci i tražio dopuštenje, a Jo je pisala svojem starijem bratu, koji je 23. poslao telegram s čestitkom. Bailey veruje da je Theo pisao Vincentu kad i majci, te da je Vincent pismo dobio 23. decembra, na dan samosakaćenja.

Van Gogh je nakon rezanja uva završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubistva, dve godine kasnije.

Danas je jedan od najslavnijih svetskih slikara, međutim u svoje je vreme bio gotovo potpuno anoniman. Od četvero novina koje su objavile vest o njegovom rezanju uha, dvoje su pogrešno napisale njegovo ime, a treće su tvrdile da je Poljak.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар