Uroš Petrović: ’Karavan čudesa’ - svet i strahovi koje nismo birali

Uroš Petrović donosi nam fantastični roman za tinejdžere ali i za odrasle – „Karavan čudesa“. Ovoga puta predstavlja nam dečaka koji je ukraden i odveden u svet kakav smo svi bar jednom sanjali i kojeg smo se svi oduvek plašili!


- Roman ’Karavan čudesa’ potaknut je mojim davnašnjim, dečačkim strahovima i poimanjima sveta u kom sam nepitan, zatečen. Opisao sam pustolovinu smeštenu u svet koji nam je svima i dalek i blizak istovremeno, i mislim da je baš zbog te bliskosti sa stvarnim njegova začudnost strahotnija i upečatljivija. Počinje tako što Crna baba hvata dečaka, trpa ga u vreću i odnosi u nepoznato – nekada su me plašili da bi mi se, u slučaju da ne budem poslušan dečak, to sasvim izvesno moglo i dogoditi. Eto, dogodilo se. Ne baš tada, ali jeste sada, u ovoj knjizi. Priča je o tome - reči su autora Uroša Petrovića, čije se knjige  nalaze među najčitanijim naslovima srpske književnosti za decu u ovom veku, a objavljene su do sada i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Češkoj.

Ovoga puta predstavlja nam dečaka koji je ukraden i odveden u svet kakav smo svi bar jednom sanjali i kojeg smo se svi oduvek plašili!

Priču o dečaku Adamu, koji naglo i neočekivano biva istragnut iz roditeljskog doma i ograđenog dvorišta i bačen u prostor divlje prirode, prepušten sam sebi i vlastitoj snalažljivosti. Uzbudljiva avanturistička priča o borbi troje dece za opstanak, ali i simbolična parabola o odrastanju i sazrevanju sagledana kao prevazilaženje tegoba i prepreka, bilo spoljašnjih, bilo onih koje proističu iz prirode jedinke.

Uroš Petrović se pored književnosti, bavi se ilustracijom, fotografijom i dizajnom, predsednik je Mense Srbije, jedan od najuspešnijih rešavača IQ-X testa na svetu i koautor NTC sistema učenja za unapređivanje intelektualnih sposobnosti dece i stimulaciju darovitih, koji se predaje i primenjuje u nekoliko zemalja Evrope.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар