„Maktub“ Paula Koelja prvi put na srpskom

„Maktub“, riznica mudrosti različitih kultura i naroda, najvećim delom je sastavljena od pouka Koeljovog učitelja tokom jedanaest godina njihovog druženja, ali i svedočanstava prijatelja ili osoba koje je samo jednom sreo a čije su reči na njega ostavile nezaboravan utisak.

 


Tokom godinu dana saradnje sa brazilskim listom Novine Sao Paola, Paulo Koeljo je napisao niz priča i parabola, nadahnutih različitim izvorima i folklornim nasleđem koji objedinjuju mudrost različitih kultura.

Prema rečima samog pisca, „Maktub nije knjiga saveta, već razmena iskustava“, a uistinu prava prilika da svaki čovek razmisli i suoči se sa samim sobom.

Inspirisan različitim izvorima i folklorom, Paulo Koeljo je opet pokazao neponovljivo umeće da čitav jedan mozaik usmene tradicije mnogih naroda propusti kroz sito svog umetničkog postupka i prepoznatljivog stila.

„Ova knjiga istovremeno zabavlja, zasmejava, ali i podstiče na razmišljanje i prosvetljuje“ - napisao je o "Maktubu" Fans of Books.

Knjiga se upravo pojavila u izdanju Lagune.

Učitelj kaže:
kad predosetimo da je kucnuo čas za promenu, počinjemo – nesvesno – da premotavamo traku koja pri kazuje naše dotadašnje poraze.
Naravno, što smo stariji zbir naših teških trenutaka biva sve veći. Ali, u isto vreme, iskustvo nam pruža sred stva da prevaziđemo te poraze i pronađemo put kojim ćemo moći nastaviti dalje. Treba i tu traku da ubacimo u našu mentalnu video kasetu.
Ako gledamo samo traku sa porazima, ostaćemo para lisani. Ako gledamo samo traku iskustva, na kraju ćemo  umisliti da smo mudriji nego što zaista jesmo.
Neophodne su nam obe trake.

Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар