Sajam knjiga u Herceg Novom: Dela Danila Kiša najbolja edicija godine

Dodelom nagrada sinoć je u Herceg Novom završen ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“. Nagrada za najbolju ediciju godine Izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda za ediciju Dela Danila Kiša u deset knjiga koju je priredila Mirjana Miočinović, a Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena SANU i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda za Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture. 

Foto: Arhipelag

Žiri  donio je odluku da Nagradu za najbolju ediciju godine dodeli Izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda za ediciju Dela Danila Kiša u deset knjiga koju je priredila Mirjana Miočinović, dok je Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena SANU i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda za Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture.

Prema mišljenju žirija (u sastavu profesor dr Goran Maksimović, predsednik, mr Đorđe Malavrazić i Vojislav Bulatović), „posebno vrijednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih djela, a koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani Peščanik i Bašta, pepeo, te autopoetička i polemička studija Čas anatomije, iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog djela“.

Nagrada za dečiju knjigu godine dodeljena je Izdavačkoj kući Pčelica iz Čačka za Ilustrovani rokenrol vodič Davida Vartebedijana. Za Najlepšu knjigu „Trga od knjige“ proglašena je knjiga Simeona Marinkovića Priče od A do Š, za koju su ilustracije uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

- Namjera je organizatora Trga od knjige, Gradske biblioteke i čitaonice, kao i Opštine Herceg Novi, da uprkos takozvanim savremenim trendovima kojima se često banalizuje i obesmišljava svaka vrijednost, ugrade još koji kamen u bedeme u kojima se gradi brana i kultura - kazao jer Dželetović i podsetio da su ove godine na „Trgu od knjige“ obeležena tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Za osam dana, koliko je trajao ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“, organizovana 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen je rad 25 izdavačkih kuća iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар