Radovan Pantović: Srpsko-hrvatski Liberland

Ako vas je izneverila, ostavila, izdala ili čak prodala nemojte očajavati. Pređite u akciju. Potražite drugu ili možda napravite novu, po svojoj meri. Tako je u odnosu sa sopstvenom državom razmišljao lider Liberlanda, češki političar i aktivista Vit Jedlička.

Slobodnu državu Liberland proglasio je pre pet nedelja u skladu sa međunarodnim pravom. A ono kaže da je za državu dovoljno da imate teritoriju, bilo koliku. Narod, bilo koji. I vladu, bilo kakvu. Samo, spremnu za odnose sa drugim državama. Sa tim proklamujte nezavisnost i na dobrom ste putu. Jer „političko postojanje jedne države nezavisno je od priznanja drugih država“ kaže čuvena „Kovencija iz Montevidea“. I međunarodno pravo to poštuje.

Jedliček je „teritoriju“ pronašao na „ničijoj zemlji“ između Srbije i Hrvatske. Zabran baranjske šume, barske trske i vode na zapadnoj obali Dunava, preko puta Apatina. Prepešači se za sat vremena. Već treću deceniju Hrvatska ga se odriče a Srbija ga ne potražuje.

599305_mapa_hsTridesetak „Liberlanđana“, koliko država broji, još ne uživa u njenim blagodetima. Hrvatska policija, osetljiva na istočno susedstvo, ljubazno ih hapsi kad god se ukrcaju u čamac. Liberland zato svoju zastavu razvija na vebsajtu, grb kači na Fejsbuk, lobira po internetu i piše miroljubive diplomatske note. Vlada priprema elektronsko glasanje a administracija obrađuje hiljade aplikacija za državljanstvo i useljenje.

Liberland sa kredom „živi i pusti druge da žive“ ipak je više od vica. Nastao je na ideji o „idealnoj državi za poštene ljude“. Prosperitet bez torture, lobija, interesnih grupa i autoritarnosti moderne države koja postaje opasna igračka u rukama moćnih. Liberland zagovara direktnu demokratiju, smanjenje i ukidanje poreza, pojednostavljivanje propisa. Jednostavno više slobode i ličnog prosperiteta, humaniji i bolji život.

Liberland, Utopija Espanja, Kristijanija… i slične „mikro države“, uprkos neoliberalizmu koji suvereno krstari svetom, ozbiljno opominju. Čovek ne može da živi bez metafizičkih ideala, bez maštanja o drugačijem. „Nove utopije“ kao „retro moda“ ponovo bude misao o boljem i lepšem svetu. A savremenom društvu, kome sve više manjka smisao, potrebna je utopistička iluzija. I više nego pre. Kao korektiv, kao podsticaj i alternativa. I kao nada.

Kao takav i Liberland je potreban svetu. Pa i Srbiji.

599271_liberland-foto-liberland-org_ff

Naravno, ukoliko sve ovo sa „slobodnom državom“ na Dunavu i lucidnim Čehom nije samo još jedan neoliberalni štos. Marketing, rast akcija i dizanje cene. Jer, na kraju, znamo već, trguje se i mnogo većim državama.

(Radio Beograd, 20. 5. 2015 / Stanje stvari)
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар