"Klarina ljuljaška" Miljana Markovića

Roman Klarina ljuljaška sadrži elemente nekoliko različitih žanrova, ali u prvom redu to je roman fantastike. Po rečima autora, roman govori o pronalaženju puta s kojeg, i pored toga što želimo, ne možemo da skrenemo. 

 

Klarina ljuljaška je objavljena kao prva knjiga u ediciju Novoum izdavačke kuće Nova Poetika & Argus Books. U romanu se nalazi petnaest ilustracija Saše Radojevića.

Marković je radnju romana Klarina ljuljaška smestio u Novi H’Orlo, grad u kojem je ostalo malo onih što znaju nešto više o tajni koju Oniks Albero uspešno čuva. Oniksov revolver je garant da legenda o krvožednim zverima što tumaraju gradom tokom noći ostane onakva kakvom je gradonačelnik grada Filip Kapo želi.

Pod velom tajne.

Oniksu u čuvanju tajne pomaže devojčica Klara koju vešto podmeće kao mamac zverima, Zirama. Kada u njegov život uđe zagonetna žena, Zoe, stvari počinju da se menjaju. Lako i brzo i neplanirano Oniks se zaljubljuje u nju. U „Orhideji“ upoznaje neobičnog starca.

Prilike u Novom H’Orlou ne nagoveštavaju ništa dobro, odvijaju se mimo Oniksove volje i to ne vodi u dobrom smeru. Glavni junak više nije siguran da tajnu može drži tamo gde njegov gradonačelnik želi...

Sve ovo zvuči primamljivo, pogotovo nama koji nemamo nameru da odrastemo tako da roman Klarina ljuljaška sadrži sve ono što smo jednom voleli u pričama sa izvesnom dozom gorčine koju nosi danas.


"Tamo gde linije između dobrog i lošeg gotovo i nema, postoji grad sa bezbroj tajni. Tamo iza svake senke vreba par tirkiznih očiju željnih krvi.

Tamo je Oniks Albero, a u Novom H’Orlou je i ona - Zoe.

Odgovori na pitanja koja Oniks nikada nije postavio saleteće ga kao nezvani gosti. Slomiće ga kao bolest. A istina se ne nalazi u gorkim pilulama kojima Oniks želi da se izleči, nalazi se u zemlji, izniklom šiblju, u kockama pločnika ispod drveta Matereje. Nalazi se iza svake žaluzine, zatvorena u strahovima nekolicine njih koji se sećaju.

Oniks Albero se godinama uspešno bori sa tirkiznim očima, čuva grad, ali da li je to dovoljno? Ukoliko je rešenje problema metak, onda ga nema, niti će ga biti. Ali, šta će se dogoditi ako nije tako? Šta ako rešenje nije upotreba sile nego spoznaja - ko sam?

Da li je Oniks samo protuva u čijim rukama je uvek spreman revolver ili je i neko drugi?
Da li će Oniks Albero postati čovek kakav je verovao da nikada neće biti?
Šta će se dogoditi ako spoznaja dođe prekasno?"
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар