„Olujni bedem“: Novi roman Dejana Stojiljkovića

„Olujni bedem“ je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.


Novi roman „Olujni bedem“ Dejana Stojiljkovića je u prodaji od 15. septembra. „Olujni bedem“ je nastavak romana „Duge noći i crne zastave“.


- Nakon pet godina čekanja, ali i nakon pet godina istraživanja i pisanja, ’Olujni bedem’ je konačno pred čitaocima. Ovo je, bez ikakve sumnje, najiščekivanija knjiga u mojoj dosadašnjoj književnoj karijeri i zato smo i Laguna i ja celom projektu pristupili sa velikom posvećenošću, jer nakon velikog uspeha romana ’Duge noći i crne zastave’, nastavak priče je morao da bude na istom nivou. Smatram da je ’Olujni bedem’ na nivou više, ali publika će dati svoj sud, jer čitaoci su jedini koji knjizi daju život, bez njih posao pisca ne bi imao smisla. ’Olujni bedem’ nastavlja tamo gde su stale ’Zastave’ i donosi mnogo više, a šta je tačno posredi – saznaćete 15. septembra - istakao je autor romana Dejan Stojiljković.

U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu. 


I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta...

Izdavač: Laguna
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар