SVETSKI DAN KNJIGE: Svi smo mi čitaoci

Svetski dan knjige obeležava se i u Beogradu i Srbiji, 23. aprila, događajima na više lokacija.

Oldiefan / Pixabay

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme sa preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko 4 miliona ruža.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetska dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.



Satnica događaja



U Narodnoj biblioteci Srbije biće organizovani programi i aktivnosti u slavu knjige i kulture čitanja tokom celog dana.

Afirmaciji čitanja i komunikacije publike sa bibliotekom svakako će doprineti i akcija u kojoj će prvih deset posetilaca programa NBS na poklon dobiti godišnje članarine.

Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) tradicionalno organizuje akciju „Svi smo u biblioteci!“ kojom populariše bibliotečku delatnost, knjigu i čitanje.

Tog dana javne ličnosti iz sveta kulture i medija „radiće“ od 12.00 do 13.00 u Biblioteci, u Odeljenju za rad sa korisnicima – usluživati čitaoce, upisivati ih u Biblioteku, davati predloge za čitanje… Taj rad će koordinisati profesionalni bibliotekari ove ustanove.

Ove godine svoje učešće u akciji najavili su: Zoran Kesić, Nataša Marković, Bule Goncić, Ljubica Arsić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Aca Seltik, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić, Živana Šaponja Ilić, Tihomir Stanić, Goran Gocić, Vanja Milačić…

U toku je i akcija „Negujmo srpski jezik“, čija je ideja da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

Partneri Biblioteke grada Beograda u ovoj akciji su: Skupština grada Beograda i Filološki fakultet u Beogradu.

U isto vreme, na platou ispred Biblioteke grada Beograda dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivaće najlepše stihove svetske poezije.

Takođe, posetioci Biblioteke grada moći će da pogledaju izložbu „Moj grad“ autora Branislava Radišića.


Robot Nao čita „Don Kihota“


Institut Servantes, povodom 400 godina od objavljivanja drugog dela čuvenog Servantesovog romana – „Don Kihota“, 23. aprila od 12.00, organizovaće javno čitanje ovog remek-dela svetske književnosti u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19).

Javno čitanje „Don Kihota“ započeće robot Nao iz Instituta Mihajlo Pupin a nastaviće značajne ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života Srbije, kao i prijatelji i učenici Instituta na srpskom, španskom i drugim svetskim jezicima. Javno čitanje „Don Kihota“ organizuje se u Madridu već 19 godina, a ove godine pridružuju se i centri Instituta Servantes širom sveta.


Svi smo mi čitaoci


Povodom Svetskog dana knjige i autorskog prava, u okviru festivala Svi smo mi čitaoci, koji će trajati do subote, 25. aprila na Svetosavskom platou biće atraktivnih popusta u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje.

Popusti su odobreni za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine. U akciju su uključene knjižare Vulkan, Delfi i Laguna, Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, Evro Đunti, Mladinska knjiga, Stilos, Dereta, Dobra knjiga, Čarobna šuma i Kreativni centar:

• u knjižarama Vulkan važiće popusti od 10% na sva izdanja od 22. do 24. aprila;
• u knjižarama Delfi i Laguna do kraja meseca aprila će važiti popust od 10 % na nagrađene knjige, a pojedini naslovi će biti na sniženju od 20%;
• u knjižarama Zavoda za udžbenike u periodu do 4. maja odobaravaju se popusti od 20% do 40% na sva izdanja ovog izdavača;
• za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine Službeni glasnik će u svojim knjižarama na Svetski dan knjige omogućiti besplatno učlanjenje u svoj klub čitalaca; do kraja meseca na više od 200 odabranih Glasnikovih izdanja važiće tekući popusti od 20% do 80%
• u knjižarama Evro-Đunti će 23. aprila važiti popust na određena izdanja od 25%;
• u knjižarama Mladinske knjige čitaoce očekuju popusti do 70% na odabrana izdanja do kraja meseca, povodom Svetskog dana knjige i autorskog prava;
• u knjižarama Stilos važe popusti od 20% do 60% do kraja ovog meseca;
• u knjižarama Dereta će na sniženju od 25% do 50% biti izdanja ovog izdavača do 30. aprila;
• u knjižari Dobra knjiga dostupna je ponuda izabranih naslova sniženih od15% do 80%, kao i dodatni popust od 10% na sva izdanja do 1. maja;
• u knjižari Čarobna šuma važiće sniženja od 20% do 27% na knjige i stripove do 30. aprila.
• u knjižari Kreativni centar će biti odobrena sniženja od 15% do 40% do kraja ovog meseca;

Knjižare u kojima važe popusti nalaze se u Beogradu i Zemunu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Šapcu, Čačku, Užicu, Jagodini, Kraljevu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Smedervu, Valjevu, Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Kikindi, Vršcu, Novom Pazaru, Drvengradu i Subotici.



Poštovanje prema piscima


Svetski dan knjige ustanovljen je 1995. godine, a 23. april izabran je jer su toga datuma preminuli Servantes i Šekspir.

Unesko je proglasio Dan knjige kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprineli kulturnom razvoju čovečanstva i kako bi se pre svega mladi podstakli na čitanje i ljubav prema knjizi. (danubeogradu.rs)
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар