Konstelacija: Priča o tragičnoj ljubavi Edit Pjaf

Potresnu priču o avionskoj nesreći iz 1949. godine, u kojoj su stradali legendarni francuski bokser Marsel Serdan, njegova velika ljubav Edit Pjaf, i genijalna violinistkinja Žinet Neve, prikazao je Adrijen Bosk (1986) u romanu "Konstelacija", koji je kod nas objavila "Geopoetika", u prevodu Jelene Stakić.



Njegova priča počinje na aerodromu "Orli", 27. oktobra 1949, kada se u novi avion "Er Fransa", nazvan "Konstelacija", koji je lansirao ekstravagantni Hauard Hjuz, na liniji Pariz - Njujork, ukrcalo trideset sedmoro putnika i jedanaest članova posade. Dan kasnije, "hromirana ptica" prestala je da odgovara na naloge iz kontrolnog tornja. Avion se srušio na ostrvo Santa Marija u Azorskom arhipelagu. Preživelih nije bilo.

Serdan je krajem te godine u Americi trebalo da se bori sa čuvenim "Razjarenim bikom" Džejkom Lamotom, u nadi da će povratiti titulu svetskog šampiona, ali je na preklinjanje Edit Pjaf promenio planove i požurio. Umesto da plovi brodom preko Atlantika, ona ga je ubedila da tog kobnog dana sedne u "Konstelaciju", i stigne na njen koncert, jer je u Njujorku, bez njega, "umirala od dosade i tuge". Deset godina kasnije, slavna pevačica napisala je pesmu "Lepa ljubavna priča", posvećenu neprežaljenoj ljubavi svog života.

Za ovu debitantsku knjigu Bosk je 2014. dobio Veliku nagradu Francuske akademije za roman. Mladi autor se prvo upustio u pisanje novinske reportaže, ali je shvatio da građa koju je prikupio iziskuje književnu formu.

„Čuti mrtve, ispisati male legende o njima tako da četrdeset osmoro muškaraca i žena, poput sazvežđa, dobiju život i priču.”
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар