"Korekcije" Džonatana Frenzena: Vrtlog iz kojeg ne želite da izađate!

Korekcije su Džonatanu Frenzenu donele popularnost među čitaocima, brojne nagrade, među kojima i najprestižniju, The National Book Award za knjigu godine u SAD, i priznanja kritike, poput onog u čuvenom TIME-u da "su postigle nešto što je uspelo malom broju romana – da budu literarno delo izuzetne vrednosti koje svi čitaju". Knjiga je ponovo pred srpskim čitaocima zahvaljujući Deretinoj ediciji SUPERNOVA.



Kad mu je 2001. objavljen roman Korekcije, Džonatan Frenzen je verovatno bio poznatiji po brojnim esejima i studijama nego po dva romana koja je do tada objavio. U jednom od eseja koji je 1996. napisao za Harper's magazin, Frenzen lamentira nad stanjem moderne američke proze i, posredno, nad svojom karijerom.

"Pisac mora sve više da daja čitaocu koji ima sve manje vremena za čitanje", pisao je Frenzen, "Gde pronaći energiju za bavljenje kulturom koja je u krizi, kad se kriza sastoji u nemogućnosti bavljenja kulturom".


Pet godina kasnije Frenzen je mogao da zaboravi na ovakva pitanja. Korekcije su mu donele priznanja kritike, brojne nagrade, među kojima i najprestižniju, The National Book Award za knjigu godine u SAD, kao i povećano medijsko interesovanje (delimično izazvano Frenzenovom reakcijom na prijem Korekcija u Oprah's Book Club; naime, autor nije bio oduševljen time smatrajući celu ideju povezivanja književnosti sa popularnim TV šouom neispravnom i prizemnom).

Frenzen kao da je našao čarobnu formulu kako da opčini savremenog čitaoca, kako da mu „podmetne” nadasve gorku pilulu svog romana, da je ovaj sa slašću proguta i pritom traži još. Ili, kako je to o ovoj knjizi svojevremeno primetio Ivan Milenković, "Korekcije podsećaju na jezički vrtlog iz kojeg ne želite da izađate, sve i kada biste mogli".

 „Američki Tolstoj”, kako neki nazivaju Frenzena, naizgled nam ne otkriva ništa novo u svojim romanima, samo naš svakodnevni život, nepravedno ustrojstvo sveta koji nas okružuje, zablude i gluposti kojima smo izloženi, krhkost i nedoslednost ljudskog karaktera, otkriva nam naše porodice (i tumore od kojih one boluju), od kojih ne odustajemo boreći se za njih do poslednjeg atoma snage. Otkriva nam odsustvo boga, i to ne u religijskom smislu, već u filozofskom, suočavajući nas sa našim surovim razmimoilaženjima sa istinom, pa svoje junake (nas?) tera u potragu za tim istim bogom kroz preispitivanja, poraze, ljubavi, društveni aktivizam, sav onaj lavirint ideja u kom savremeni čovek izgubljeno tumara.

Korekcije
su roman o tipičnoj američkoj porodici koja poslednji put pokušava da se okupi za Božić u osvit novog milenijuma. Otac, majka i troje dece, sada već zreli ljudi, ujedno su i glavni protagonisti. Kompleksnost njihovih odnosa, karaktera i savremenog društva, kao pozornice koja te odnose samo još više problematizuje, predstavlja osnovu ovog dela koje će se račvati u hiljade rukavaca i na kraju maestralno sliti i zaokružiti u jednom uzbudljivom raspletu koji će malo kog čitaoca ostaviti ravnodušnim.

"Vrhunsko ostvarenje koje stoji rame uz rame s Manovim Budenbrokovima."
Majkl Kaningem

"Korekcije će postići nešto što je uspelo malom broju romana – da bude literarno delo izuzetne vrednosti koje svi čitaju."
TIME

"Roman Korekcije Džonatana Frenzena je najvedriji, najhrabriji i najambiciozniji roman koji sam pročitao u poslednjih nekoliko godina."
Pat Konroj
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар