"Klanica pet": Kultni roman Kurta Vonegata u novom izdanju

Kultni roman Kurta Vonegata “Klanica pet” uskoro bi trebalo da doživi novo, sada Deretino, izdanje na srpskom jeziku. Prethodna izdanja objavljena su 1973. godine u BIGZ-ovoj ediciji “Fest romani” i 2001. u ediciji “Alfa” Narodne knjige.

 
 
„Klanica pet“ je neosporni klasik američke i svetske književnosti. Uz pomoć elemenata naučno-fantastičnog romana, karikature i groteske, na duhovit i ciničan način, Vonegat piše o ratu i užasima koje on donosi.

Vonegat je ovo delo napisao četvrt veka nakon što je 1945. u Drezdenu, kao ratni zarobljenik, spas od savezničkih bombi pronašao u jednom spremištu za meso, koje se nalazilo tri sprata pod zemljom. Ovo traumatično iskustvo, detaljno je opisao u pripovesti o Biliju Pilgrimu, američkom zarobljeniku koji nakon uništenja grada učestvuje u iskopavanju leševa ispod ruševina. Pilgrim se u takvim okolnostima "otkačio od vremena" i njegova sredina misli da je lud, jer govori o bićima sa planete Tralfamador, gde vreme ne postoji, jer je ono "lažan pojam, a sudbina svakog čoveka je, u stvari, večita sadašnjost". Ali, prava poruka ove sjajne knjige leži u vapaju da čovečanstvo već jednom prestane sa krvoprolićem i nasiljem.


Uz crni humor, pesimizam i satiru, “Klanica pet” šalje jasnu pacifističku poruku i poziv čovečanstvu da prekine krvoproliće i nasilje.

Knjiga je prvi put objavljena 1969. godine u jeku protesta protiv rata u Vijetnamu. Doživela je ogroman uspeh, jer su je “deca cveća” odmah prigrlila, nalazeći paralelu između besmislenog bombardovanja Drezdena fosfornim bombama i obilate upotrebe napalma u Vijetnamu.

Po romanu “Klanica pet” 1972. godine snimljen je film u režiji Džordža Roja Hila, koji je Vonegatu obezbedio status američke kulturne ikone.

„Drezdenski zločin, sumanuto skup i pažljivo isplaniran, pokazao se toliko besmislenim da je na kraju samo jedna osoba na zemlji imala neke koristi od toga. Ja sam ta osoba. Napisao sam ovu knjigu od koje sam zaradio toliko novca i stekao ime, kakvogod da je... Sve u svemu, dobio sam dva-tri dolara za svaku žrtvu. Odličan posao.“ Kurt Vonegat
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар