"Senke jednoroga" Rakel Martinez: Postoji li bolji svet?


Prošlo je od toga nekoliko godina kada je Evropska komisija objavila na Sajmu knjige u Frankfurtu pobednike druge godišnje Evropske nagrade za književnost. Nacionalni ocenjivački sudovi u Belgiji, Kipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Rumuniji, Sloveniji, Španiji i Makedoniji usaglasili su se oko godišnje nagrade za književnost, dodelivši je španskoj spisateljici Rakel Martinez. Konstatovali su da sem neospornih kvaliteta aktuelnog dela, autorka potvrdjuje spisateljsku zrelost, prepoznatu već  2002.  kada je za Boju lave nagradjena  u Mostolesu.

Nedostatak prave informacija o delu ove spisateljice kod nas odlučila je da nadoknadi Izdavačka kuća Dereta, u okviru respektabilnog projekta Sedam nagrađenih evropskih pisaca, za koji sugersiše  kako se "dela odabranih autora, iako poetički različita, ukrštaju u nekoliko tačaka, a ključno je pitanje (ne)tolerancije u savremenom društvu, i to na različtim nivoima - društvenom, političkom, ličnom".

Kritika je konstatovala da su autorki kao motivacija za roman poslužili Rilkeovi stihovi i iskonska energija koju čovek može pronaći samo u sebi, ako želi da se ponovo uspravi  posle teških životnih padova.  Tragajući za novim životom, Klaudija napušta Argentinu i dolazi u Madrid, gde počinje da radi u u noćnom klubu „Jednorog” i upoznaje Meksikanca koji takodje u novoj sredini traga za boljim svetom.

Njihove priče i sudbine spajaju se, ali i prepliću sa pričama drugih emigranata, posetioca bara koji očigledno ne slučajno nosi ime mitskog stvorenja, koje u simbologiji najčešće predočava kontradiktornost bića, postojećeg i nepostojećeg, koje teži konačnom razrešenju...  Tako su i junaci romana u svojevrsnoj tranziciji izmedju onoga što žele da budu i što stvarno jesu, a tragajući za odgovorima i novim, jednostavnijim svetom, oni zapravo tragaju za svojom suštinom, zapretanom naslagama prošlosti, uspomena, predrasuda...

U tu avanturu uvući će i čitaoce, sa kojima autorka postiže punu interakciju pozivajući ih na promišljanja i suočavanja sa sobom.

Rakel Martinez, Foto: flickr.com

Rakel Martinez je rođena je u Albaseteu, 1973. Doktorirala je na univerzitetu Komplutense u Madridu, a specijalizovala je međunarodne odnose. Trenutno živi u Madridu i radi na odseku za komunikacije pri Fondaciji Karolina, koja se bavi kontaktima između studenata sa španskog govornog područja.

Dobila je brojna književna priznanja, među kojima treba istaći nagradu u gradu Mostolesu, 2002, za knjigu Boja lave i nagradu Evropske unije za književnost za roman Senke jednoroga.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар