„Ivica Osim: Utakmice života“: Više od igre

U biografskoj knjizi jednog od naših najvećih fudbalera i trenera, autor Marko Tomaš, publicista i pesnik, prati najveće pobede i poraze Ivice Osima - na fudbalskom terenu i u životu. Tomaš čitaoce, pritom, vodi od Grbavice, preko Austrije,  Japana i nazad do Sarajeva. Faktografski dosledno, detaljno i precizno, a opet odmereno, pitko i čitljivo. 



Knjiga će, doduše - kako je kritika već primetila - verovatno razočarati one čitaoce kojima je omiljena rubrika u novinama „Šta rade poznati?“, ali će zato svima pružiti priliku da steknu precizan uvid u sve ono što Osim (popularni Švabo) zaista jeste i šta je uradio, a to je zaista puno.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Osim je zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio nadimak "Štraus s Grbavice" i bio miljenik publike. Počeo je da igra 1954. u pionirskom timu sarajevskog Željezničara, a za prvu ekipu debitovao je 1959. i do 1970. odigrao 250 prvenstvenih i kup utakmica i postigao 95 golova. Ukupno je odigrao 465 utakmica i postigao 186 golova.
Napustivši Željezničar, igrao je osam godina u Francuskoj - četiri sezone za Strazbur, tri za Sedan i jednu sezonu za Valensijen. Karijeru je završio 1977. kada počinje da se bavi trenerskim poslom. Uz tri susreta za mladu (1962—1963), odigrao je i 16 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije i postigao osam golova.

Popularni Švabo bio je i poslednji selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije, one pred rat. Prvi tim reprezentacije je preuzeo 1986. godine i doveo ga do četvrtfinala na svetskom prvenstvu 1990. godine. Donkihotovski, uprkos ljudima koji su zviždali svojoj himni i zemlji koja je žurila u rat. Jedan promašen penal protiv Maradonine ekipe delio nas je od polufinala. Bio bi to najveći uspeh zemlje koja više nije postojala. Kasnije je vodio Partizan, Panatinaikos (Grčka), Šturm (Austrija) i Džef junajted (Japan). Pre devet godina je imenovan za selektora japanskog nacionalnog tima.

Ovu impresivnu biografiju Marko Tomaš uspeo je da prevede u knjišku formu, kojoj ne nedostaje dinamika, ali ni ona neophodna životnost, s obzirom da je čine  priče samog Osima, sina Amira, supruge Amire. prijatelja, dokumneti, intervjui i novinski članci... kojima se demistifikuje fudbalska legenda i daje novi obol vremenu prošlom, ali ne i zaboravljenom.

Pritom, knjigu otvaraju dovoljno sugestivne reči Vilijama Bila Šanklija da mnogi kažu da je fudbal pitanje života i smrti... "Ja se ne slažem sa njima. Fudbal je puno više od toga". Gotovo da u tim rečima jasno vidimo i figuru Ivice Osima, za koga je autor knjige Marko Tomaš naglasio kako pre svega veruje u fudbal, što je potvrdio vodeći reprezentaciju kroz Svetsko prvenstvo pre četvrt veka. "Do poslednjeg dana je verovao da igra može spasiti celu tu nesrećnu zemlju. I dan-danas veruje da bi stvari bile manje krvave da je njegova ekipa osvojila Mundijal u Italiji. Zato što igra donosi radost. A radost ume da promeni biće, oplemeni ga. Uostalom, mnogi pričaju da je fudbal toliko popularan zato što je to igra najsličnija životu. A metafora je katkad istinitija i bitnija od onog što opisuje."

Već je i to dovoljna preporuka za knjigu, koja se u Srbiji pojavila u izdanju Derete. Što se autora tiče, zabeležimo da je književnik Marko Tomaš objavio deset knjiga pesama. Jedan je od pokretača časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Pesme su mu prevedene na italijanski, poljski, nemački i engleski jezik.

POGLED U KNJIGU
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар