Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016.

Američki kantautor Bob Dilan dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu. U obrazloženju Akademije se navodi da je Dilanu nagrada dodeljena "zbog stvaranja novog poetskog izražaja u okviru izvanredne američke pesničke tradicije".


Sara Danils, stalna sekretarka Švedske kraljevske akademije, opisala je Dilana kao "velikog umetnika, koji je već 54 godine u muzici, stalno se unapređujući i pronalazeći nove izraze stvaranja".

"Počnite od Blonde on Blonde, koja je izuzetan primer briljantnog načina rimovanja, uklapanja refrena i sjajan uvid u njegov fantastičan način razmišanja", istakla je Danilsova.

Uprkos tome što odluka da se kantautoru i muzičaru dodeli nagrada za književnost deluje nesvakidašnje, Danilsova objašnjava to ne treba nikoga da čudi.

"Ukoliko pogledate unazad hiljadama godina, imate stvaraoce poput Homera i Sapfe. Oni su pisali poeziju koja je trebalo da se izvodi, kao i Bob Dilan danas. I dalje čitamo dela Homera i Sapfe i uživamo u njima", obrazložila je Danilsova.
Bob Dilan – "Knockin' On Heaven's Door"

Dilan je jedan od najuticajnijih muzičara i kantautora svih vremena. U karijeri koja traje više od pet decenija pisao je o brojnim temama, od običnih, svakodnevnih stvari i života u selu i malom gradu preko socijalnih tema do pitanja o rasnoj ravnopravnosti.

Bio je veliki protivnik rata u Vijetnamu, a njegove pesme, poput Blowin' in the Wind i The Times They Are a-Chaning, postale su himne američkih pokreta za ljudska prava i protesta protiv ratova.

Njegove pesme obradio je veliki broj izvođača. Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir.

Osim zbirki pesama koje je izdavao, tokom svog života objavio je i šest knjiga crteža i slika, a njegovi radovi izloženi su u najvećim galerijama. Prodao je više od 100 miliona albuma širom sveta.

Što se nagrada tiče, osvojio je sve što je mogao. Jedanaest Gremija, Zlatni globus, Oskar, samo su neke od njih. Barak Obama mu je uručio Medalju za slobodu 2012. godine.

Njegove najpoznatije pesme su Knocking on Heaven's Door, The Times They're Achangin', Blowing in The Wind, Like a Rolling Stone.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар