Darknet – U digitalnom podzemlju: Internet kakav ne poznajete!

Knjiga Darknet vodi nas duboko u digitalno podzemlje i pruža nam izuzetan uvid u internet kakav ne poznajemo. Džejmi Bartlet prelazi s one strane ekrana i iz digitalnog mraka izvlači hakere, dilere drogom, trolove, kam-devojke, političke ekstremiste i daje ljudsko lice onima koji imaju mnogo razloga da budu anonimni.

 



"Knjiga Darknet obrađuje po mnogo čemu osetljive i sporne teme. Glavni cilj mi je bio da pružim uvid u svet o kojem se često  raspravlja,  ali  se  retko  istražuje  –  i  to  često  s  dobrim  razlogom . Dok sam pisao ovu knjigu, nastojao sam da ostavim po strani sopstvene stavove i da objektivno i razložno izložim ono što sam doživeo kao moguće. Čitalac će možda dovesti u pitanje koliko je uputno uopšte pisati o ovoj temi, i možda će ga zabrinuti informacije koje Darknet otkriva. Iako mi namera ni u kom trenutku nije bila da sastavim vodič za nezakonite i nemoralne aktivnosti na internetu, činjenica je da ova knjiga sadrži materijal koji može da šokira ili uvredi neke čitaoce", napominje Džejms Bartlet na početku svoje knjige.
 .


A ona se bavi "dubinskim" istraživanjem interneta i njegovih najinovativnijih i najbizarnijih supkultura. Ono se prostire od popularnih društvenih mreža i tajnih grupa na Fejsbuku do kriptovanih delova mreže Tor i najzabačenijih odaja Deep Weba.

To je svet koji se često pominje u medijskim izveštajima, ali je ipak nedovoljno poznat. Svet gotovo neistražen i nama bliži nego što mislimo. Svet bitkoina i Silk rouda, terorista i pornografije. To je – darknet.


Knjiga godine po izboru listova Independent i New Statesman kod nas se pojavila u izdanju Lagune.

Džejmi Bartlet je novinar, teh-bloger i direktor Centra za analizu društvenih medija u organizaciji Demos. Svoje članke objavljuje u Telegrafu, Gardijanu, Sandej tajmsu i mnogim drugim listovima i blogovima. Piše o onlajn ekstremizmu, darknetu, kriptovalutama, slobodi govora, upotrebi društvenih medija u političke svrhe, tehnologijama nadziranja interneta, veštačkoj inteligenciji...



„Bartlet je savršen vodič: sposoban i uvek spreman da čitaoca prevede na mračnu stranu interneta.“ Flavorwire

„Provokativno putovanje tamnom stranom ljudske prirode.“ Kirkus Reviews

„Temeljno i marljivo istraženi oblici seksualno perverznog, subverzivnog i kriminalnog života na internetu.“ Sunday Times

„Ovo je uznemirujuća knjiga, ali takva i mora da bude.“ Booklist
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар