Odlazak Jadranke Stojaković (VIDEO)

Legendarna kantautorka Jadranka Stojaković umrla je u Banja Luci, gdje je i živjela poslednjih nekoliko godina. 



Jadranka je bolovala od multipla skleroze, odnosno od bolesti motornog neurona. Iako je u životu bila veliki borac, Jadranka nije izdržala.

Bila je jedna od omiljenih muzičarki na prostoru bivše Jugoslavije, o čemu svedoči velika podrška koju je imala od svojih kolega dok se nalazila u postelji.

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela muzičku karijeru. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Deo života provela je i u Japanu. Za njen 23-godišnji boravak u Japanu, gde je otišla 1988. godine, "krivac" su XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu i album sa tradicionalnim jugoslovenskim pesmama koji je deljen stranim gostima. Japanski novinar je ploču poslao u Japan i uskoro je usledio poziv na festival, a posle i ugovor na četiri godine.


Pored brojnih numera koje je izvela, ističe da su joj karijeru obležile tri pesme "Što te nema", "Ima neka tajna veza" i "Sve smo mogli mi".

Rat u bivšoj Jugoslaviji Jadranka je teško proživljavala. Nije mogla napustiti zemlju sve do 1998. godine kada je Japan priznao BiH, a Jadranka dobila bh. pasoš. Nažalost, usledio je i pad na bini koji je bio i okidač za pokretanje bolesti motornog neurona.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар