Svi PRVI U SRBIJI u jednoj knjizi!

Koja je prva knjiga na srpskom jeziku, kada je proradila prva štamparija na tlu Srbije, a kada je objavljena prva knjiga na tlu Srbije, koja je prva zabranjena knjiga u Srbiji, a ko prva žena koja je u potpunosti bila posvećena kniževnom radu? Pošto je ovo stranica o knjigama, sigurno vas zanimaju i odgovori na postavljena pitanja. nudi ih Zoran Penevski u knjizi "Prvi u Srbiji", crticama iz istorije početaka.




"Ova knjiga zamišljena je kao mali civilizacijski  podsetnik  onoga  što  se  prvi  put  pojavilo na  teritoriji  današnje  Srbije.  Ona  nema  pretenzije  da  bude  naučna  niti  definitivna,  već  bi  trebalo  da,  uz  prizvuk  zabave,  svojim  zanimljivostima,  herojima  i  posledicama  podstakne na razmišljanje o tome kako je tekla priča o društvenom razvoju u Srbiji" - kaže priređivač knjige koja se upravo pojavila u izdanju Lagune, Zoran Penevski.

„Prvi u Srbiji“ je zabavna knjiga koja nam pruža osnovne informacije i zanimljivosti o počecima iz raznih oblasti: država, školstvo, knjige, nauka i industrija, ekonomija, medicina, kultura, umetnost, saobraćaj, sport...



U ovoj podsticajnoj i zabavnoj knjizi, sa više od 350 kratkih beleški, prvi put je na jezgrovit način uobličeno obilje građe o poduhvatima onih koji su nas zadužili uvođenjem novina kako u upravljanju državom i ekonomijom, tako i u nauci i umetnosti, zabavi, svakodnevnom životu. Donoseći prvi put izuzetno zanimljive fotografije nastale između dva svetska rata, ova knjiga-riznica podseća nas nas na stotine činjenica iz istorije početaka, pružiti nova znanja, ali i poljuljati stara, podstičući nas da otkrivamo nove priče iz prošlosti naše zemlje.

"Glavni problem bio je gde se zaustaviti u traženju podataka, pa je ovo samo jedan mogući izbor. Drugi  problem  pri  sastavljanju  predstavljao  je geografski okvir jer se u podacima često uzima posebno deo Srbije ispod Beograda, a zasebno deo Vojvodine  koji  je  bio  pod  austrougarskim  vlastima.  Zavisno  od  podataka,  ponegde  je  poštovan samo jedan prostorni princip, a ponegde su sačuvana oba" - doadje autor knjige.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар