"Objasni mi ljubav": Knjiga koja objašnjava neobjašnjivo

Kada je reč o ljubavi, osnovno pravilo koje u njoj važi je da nema jasnih pravila. Često pogrešno tumačimo signale, lupanje srca i razočaramo se. Mirijam Štajn i Grit Šuster pokušale su da zamršeni svet odnosa između polova objasne pomoću - matematike! Dakle, da ono što izmiče svakoj logici, svedu upravo na jezik čiste i predvidive logike i tako nam život učine mnogo... podnošljivijim.


   
Kada je Stiven Hoking, u intervjuu povodom obeležanja njegovog 70. rodjendana, dao facinantan uvid u nekolicinu preostalih granica svog vanrednog uma, izjavio je da većinu vremena provodi razmišljajući o - ženama. One, objasnio je, predstavljaju "totalnu misteriju" za njega.

"Čovek koji ne samo da zna kvantnu fiziku i shvata značenje crnih rupa, već ume i običnom narodu da objasni šta je to, doživeo je neuspeh kada se radi o analizi ženskog roda" - konstatuju Mirijam Štajm i Grit Šuster, autorke knjige "Objasni ml ljubav" (izdanje Lagune)

Za njih je već i to bio dovoljan izazov da se upuste u objašnjavanje neobjašnjivog - odnos između polova. Kao stabilna konstanta, logika dolazi do izražaja u svakodnevnoj komunikaciji parova. Pre svega svojim - izostankom. Subjektivnost i mogućnosti interpretacije prave od svake reči i svakog gesta izmedju partnera varijable, stvarajući time plodno tle za nesporazume i svađe. I međusobno nerazumevanje.

Pa opet, matematika je jezik logike, a ljubav je najneobičnije i najnepredvidljivije osećanje na svetu. Međutim, ma koliko varijabilna ljubav bila, situacije koje muškrcima i ženama predstavljaju problem stalno su iste. "One počivaju na nesporazumima i pogrešnim procenema, koji su na pravilan način posmatranja objašnjivi" - kažu autorke. "Kao sve mustre, tako i problematiku ljubavnih odnosa životni saputnici mogu da analiziraju, rasprave i reše".

Uostalom, kad malo bolje razmislite, i ljubav i matematika su izuzetno apstraktne, a s druge strane toliko životno prisutne, daa se stalno saplićemo o njih. I, Štajn i Šuster u ovoj čudesnoj knjizi objašnjavaju muškarcima i ženama zagonetni svet ljubavnih odnosa na lako razumljiv način posredstvom matematičkih formula, grafikona i jednačina. Šta nam Pitagorina teorema govori o ljubavi? Da li postoji formula koja predviđa preljubu? Mogu li se pomoću algoritama objasniti problemi u vezi? I eto čuda: pred našim zaprepašćenim pogledom emocionalni haos pretvorio se u plansku strukturu i uređen sistem koji se može - izračunati!

Nemojte se, međutim, bojati u ovoj knjizi matematike ili naučnih rasprava. Naprotiv, ona je koliko neočekivano i i neobično, toliko i iznenađujuće zabavno i inspirativno štivo, jer matematičke forumule i pravila stavlja u funkciju konkretnih, svakodnevnih šema muško-ženskih odnosa. Od zaljubljenosti do dijamantske godišnjice braka, od udvaranja, preko rutine svakodnevnog života do svih onih slučajeva koji se dešavaju "jedino nama".

Uostalom, verovatno će vam koristiti i spisak nekih od poglavlja knjige: Kako da znam da li joj se sviđam, Moramo li stvarno baš sve da delimo, Na koji način prljavi tanjir ugrožava opstanak sveta (kompleksan sistem malih stvari koje nas dovode do ludila), U čemu je problem da odem na piće s ortacima? (duge noći u brzini konvergencije), Mogu li joj verovati (veza na daljinu kao elipsa), Ko je u pravu? (logaritamsko razmišljanje), Da li ću je ikada opet videti u čipki i kadifi? (sasvim velika ljubav po Pitagori), Zašto joj više nisam privlačan, Zašto mi život nije savršen? (opsesija životnim planiranjem u teoriji haosa)...

I sve to uz mnoštvo brojki, dijagrama, formula i logičkih sagledavanja, ali kranje jednostavno i zabavno prezentovanih, tako da knjiga deluje i kao svejevrsni duhoviti priručnik koji se rado prelistava i pomaže da pronađemo red u sveopštem haosu. A kako same autorke na kraju knjige kažu, postoji li veći haos od dvoje ljudi koji iz dana u dan žele da dele svoj život. Uz po neku jednačinu, s njim ćete ipak lakše izaći na kraj...

Slavoljub Marković
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар