Roman "2084" Aleksandra Tešića - izlet u naučnofantastični žanr

Aleksandar Tešić, poznati pisac epske fantastike inspirisane domaćom mitologijom, u svom najnovijem romanu „2084“ načinio je jedan potpuno neočekivan izlet u naučnofantastični žanr.


Radnja romana je kako i sam naslov nagoveštava, smeštena sedam decenija u budućnosti, u protektoratu Srbiji i Beogradu na vodi. Kako navodi recenzent Đorđe Bajić, kao ubeđeni antiglobalista autor u ovom romanu sjedinjuje svoje političke stavove i poznate žanrovske naučnofantastične motive. A pored uticaja Orvela i Dika, u ovom delu primetni su uticaji i velikana domaće satirične proze Radoja Domanovića i Branislava Nušića.

Roman počinje buđenjem Vukše Krstajića iz kome u kojoj se nalazio 60 godina. Bez ikakvog sećanja ko je i šta je, ubrzo otkriva da svet odumire i da Zemljani budućnosti željno iščekuju njegovo buđenje. Za njih je on Subjekt br.1, jer jedini ume da pokrene Teraform ispod Rtnja koji su vanzemaljci ostavili. Pomoću ovog drevnog mehanizma, aktivira se isti takav na Marsu kojim se menja atmosfera planete na koju se planira seoba. Međutim, nisu svi pristalice seobe na Mars, niti su svi predviđeni da tamo odu.

Kao i sve dosadašnje Tešićeve romane, i „2084“ će objaviti izdavačka kuća „Portalibris“, a očekuje se da knjiga iz štampe izađe tokom oktobra, odnosno do početka Beogradskog sajma knjiga.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар