Čitanje knjige umesto zatvorske kazne!

Iranski sudovi obično nisu blagonakloni prema osuđenicima. Međutim, jedan provincijalni sudija doneo je odluku da drakonsku zatvorsku kaznu zamijeni neobičnom "kaznom", koja bi mogla promeniti standarde u pravosuđu: kupiti knjige i pročitati ih!

Foto: Unsplash / Pixabay.com

Iranski sudija Kasem Nalkizadeh prestao je da šalje sitne kriminalce u zatvor. Umesto toga, za kaznu moraju da kupe u pročitaju pet knjiga, a onda i da mu podnesu izveštaj, odnosno siže svih pet knjiga, među kojima se obavezno moraju naći i Muhamedovi citati.

Ovakav vid kazne važi samo za izuzetno sitna kršenja zakona, najčešće za tinejdžere, ali je svakako sjajan primer koji je oduševio ceo svet, prenose mediji.

Iranski sudija počeo je da izriče alternativne presude kako bi ljude koji su napravili manje prestupe i njihove porodice poštedeo psiholoških posledica osuđivanja i zatvora.

Kazna čitanjem se daje najčešće tinejdžerima i ljudima koji nemaju kriminalni dosije, a sve knjige bira sam sudija. Na kraju, kad završi sa čitanjem, kriminalac predaje knjige sudiji, koji ih onda donira biblioteci u zatvoru.

– Čitanje smanjuje broj tuča među zatvorenicima – rekao je domišljati sudija.

Primena čitanja u popravno-vaspitne svrhe je odnedavno poznata praksa u svetu. Poslednjih godina već se dešavalo da osuđenicima bude ponuđena mogućnost smanjenja zatvorske kazne ukoliko pročitaju nekoliko odabranih knjiga koje bi ih vratile na put iskupljenja. Jedna od prvih akcija ovog tipa pre nekoliko godina bila je pokrenuta u Brazilu pod nazivom „Spasenje kroz čitanje“, dok je prošle godine Regionalni savet Kalabrije, pokrajine u južnoj Italiji, odobrio predlog zakona kojim će osuđenici direktno uticati na smanjenje svoje zatvorske kazne tako što će im se za svaku pročitanu knjigu kazna smanjiti za tri dana.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар