Flaš Gordon i "Džim iz Džungle" u luksuznom izdanju

Flaš Gordon i prateći strip – Džim iz Džungle – prvi put na našim prostorima pojavljuju se u originalnom koloritu i vrhunski restauriranim tablama neprevaziđenog majstora Aleksa Rejmonda, u luksuznom izdanju ”Čarobne knjige”, koja je otkupila  prava na objavljivanje serijala o legendarnom strip junaku.


"U dobu u kojem nisu postojali internet, televizija ni igrice...
Četrdeset godina pre Zvezdanih ratova i četiri godine pre nego što su nastali superheroji...
Flaš Gordon je, s dotad neviđenom snagom, uveo čitaoce u svoj vizuelno i narativno raskošan naučnofantastični milje..."

Tako izdavač najavljuje serijal u kome će  strip epizode biti obogaćene i pratećim tekstovima. Pritom će prvi tom obuhvatati epizode premijerno štampane tokom 1934. i 1935. godine.

Prva epizoda Flaša Gordona objavljena je 7. januara 1934. godine. Zamišljen kao serijal koji će biti pandan tada izuzetno popularnim avanturističkim SF stripovima o Baku Rodžersu, serijal o Flašu Gordonu već uvodnim epizodama stiče veliki broj poklonika. Autor Aleks Rejmond verovatno nije ni slutio da će njegovo delo s vremenom prerasti u jedan od najpopularnijih stripova u historiji SF žanra. Rejmond je crtao sve do 1944. godine, na šta su se zatim nadovežali drugi autori.

Zanimljivo je da su pojedine epizode radili i neki evropski autori, među kojima čak i čuveni reditelj Federiko Fellini, u doba kada je uvoz originalnih tabli iz SAD bio otežan zbog ratnih neprilika.

Strip je na početku izlazio nedeljno, ali ga je brzo stečena popularnost uskoro premestila u dnevna izdanja, u kojima se najduže zadržao. Mnoge epizode objavljene su kao knjige, a strip je u prevedenom izdanju objavljen u više od 50 zemalja. Vremenom je pretočen  i u  igrane i animirane filmove, TV serije, knjige, radio-drame, pozorišne predstave, kompjuterske igre… Avanture beskompromisnog borca za pravdu, koji zajedno sa prelepom Dejl Arden i naučnikom Hansom Zarkovom, vodi bitku protiv Minga Nemilosrdnog, tiranskog vladara planete Mongo, ostavile su, tako, neizbrisiv trag na pop-kulturnoj sceni.

Flaš Gordon je doživljavao mnoge promjene, ali arhetipski, klišeizirani, romantični, muškošovinistički i avanturistički pristup zadržao i do danas.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар