Časopis "Bagdala" - Pet i po decenija sa čitaocima

Novi broj kruševačkog časopisa otvara tematski blok "Pesnici Vidovdanu u čast", povodom koga urednik Miloš Petrović sugeriše kako ne izgleda neočekivano što se u Kruševcu odvajkada i od malih nogu pišu pesme o poginulom Knezu i Kosovu: "Razloge treba tražiti ne samo u tome što je kosovski mit postao srpska svojina nego i u činjenici da je slavna pesnička porodica bila kruševačka porodica". 

Glavni i odgovorni urednik "Bagdale" Miloš Petrović
Pred čitaovima je nova "Bagdala". Časopis za književnost, umetnost i kulturu i ovoga puta pred čitaoce donosi raznovrstan sadržaj, pri čemu ovaj broj, 504. po redu, otvara tematski blok "Pesnici Vidovdanu u čast". Čine ga izabrane pesme Dobrija Dimitrijevića, B. L. Lazarevića, Antonija Marinkovića, Qubiše Đidića,  Živadina Lukića, Srbe Đorđevića, Boška Ruđinčanina, Vere Branković Majske, Radomira Andrića, Zorana Krapčevića, Veroljuba Vukašinovića, Nebojše Lapčevića.

- Na dvoru kneza Lazara poštovala se književna reč. Bezmalo sva Kneževa porodica volela je poeziju. Uz književne radove monahinje Jefimije, koja je u Kruševac došla posle pada Sera 1383, ostale su pesničke tvorevine kneginje Milice i njene kćeri Jelene. Stefan Lazarević je svoje književno obrazovanje počeo pored kule u očevom domu. Lazarevi sinovi su, zajedno sa majkom, kako navodi Rafail Epaktit, često kazivali „pesme otpevatelne”.

Kada se dospe u doba novijeg pristupa večnoj srpskoj temi, onda treba reći da je među prvima temeljni odnos postavio Đorđe Trifunović u studiji „Srpski srednjovekovni spisi o knezu Lazaru i kosovskom boju”, koja je i ugledala svet 1968. u Kruševcu -
upućuje čitaoce glavni i odgovorni urednik časopisa "Bagdala" Miloš Petrović.

- Ne izgleda neočekivano što se u Kruševcu odvajkada i od malih nogu pišu pesme o poginulom Knezu i Kosovu. Razloge treba tražiti ne samo u tome što je kosovski mit postao srpska svojina nego i u činjenici da je slavna pesnička porodica bila kruševačka porodica. Oznaka „kolektivno podsvesnog” vidna je u poeziji kruševačkih bardova - Dobrija Dimitrijevića, Branka L. Lazarevića i Antonija Marinkovića. Pisci počev od 70-ih i 80-ih godina nose novu, modernu osećajnost u obraćanju Knezu „vsem Srbljem”, a novi pesnički glasovi su jezički zanimljivi i misaono takođe korespondentni sa stihovima o ljubavi despota Stefana Lazarevića - zaključuje urednik "Bagdale".

Iz novog broja časopisa izdvajamo i tekst Boška Ruđinčanina "O nekim bliskim i istorodnim pogledima na modernu kulturu i umetnost Miodraga B. Protića i Dobrice Ćosića.

Dragana Denić se oglašava pričom "Rođendan", Zoran Kačarević ispisuje "Prilog proučavanju kruševačke likovne tradicije", a Goran Kolašinac piše o šatrovačkom žargonu. Iz savremene američke poezije stižu pesme Margaret Voker, a preko Mahmuda Tajmura i njegovog "Dugovanja" čitaoci se upoznaju sa savremenom egipatskom kratkom pričom. Tajmur se u arapskom svetu smatra za pionira arapske kratke priče i žanra savremene realističke novele, pri čemu je njegov rukopis živ, sočan i jezgrovit.

Nedugo pošto se pojavio pred čitaocima, nivi broj "Bagdale" predstavljen je i u prostorijama izdavača, istoimenog Književnog kluba.

Slavoljub Marković
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар