Veliki vezir Iznogud ponovo medju čitaocima!

Jedan od najomiljenijih negativaca svetskog stripa, Iznogud („He is no good“), delo je koje i nakon pedeset godina od objavljivanja prvih epizoda u francuskom časopisu „Record“, a potom i „Pilote“, neobično sveže i aktuelno, kvalitetno zabavno i pametno duhovito odražava, čini se, i duh ovog vremena.




Strip legendarnih autora stripa Rene Gošinija (Talični Tom, Asteriks) i Žana Tabarija predstavlja opsesivna nastojanja nervoznog Velikog vezira, koga izjeda pakost, da postane „kalif umesto kalifa“, ambicija ne da postane ili stvori nešto, već samo da zauzme postojeću poziciju moći.

Kao i danas, kada je tome najzdravije i najbolje smejati se, u okviru šest epizoda predstavljenih u ovom izdanju, divimo se svežini i varijacijama kojima se održava repetativni format Iznogudovih podmuklih nastojanja, uz duhovite opaske (stariji će pre ceniti satirični aspekt, leksičke i kulturološke dvosmislenosti, a mlađi uživati u podjednako kvalitetno izvedenim karikaturalnim gegovima), oblikovnu majstoriju, gipkost linije, živopisni svet dvora bagdadskog kalifata, kao i karakternu razbarušenost svih sporednih likova. Zdravim smehom odgovoriti na bolesnu ambiciju.

U ovom albumu, posle uvodne table koja postavlja zaplet serijala, slede epizode „Duh“ o angažovanju duha iz papuče da eliminiše kalifa, „Službeni put“ o odlasku u goste moćnom sultanu Abu Džabuu, „Desna ruka“ u kojoj Iznogud rešava da angažuje kidnapere; u „Hordi“ se sreću Mongoli (ili Tatari, Tartari ili Tatatatiri?) i kalifova vojska. „Dvojnik“ treba da zameni dobrog kalifa dok je na „Ostrvu džinova“ kalif trebao da postane obrok za džinove... Naravno, svaki plan neslavno propada ali vezir ne odustaje a ni čitaoci zavedeni zabavnim pričama punim verbalnih kalambura i crtačkih karikaturalnih igrarija. Vidljiv je Tabarijev napor da „uhvati“ pokrete junaka i dočara brzinu dešavanja; on takođe insistira na izrazima lica, na mimici koja potcrtava replike. Uprkos svim tim zadacima Tabari teži da sličice budu pregledne, da detalji ne odvraćaju pažnju od osnovnog toka priče. Rečju, „Iznogud“ je valjan humoristični strip koji će toliko zabaviti, nasmejati i razgaliti čitaoce da će poželeti da prate i nove avanture nevaljalog Iznoguda.
Share on Google Plus

Knjige i knjige Info

Knjige, pre i posle svega...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар